La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els afganesos elegeixen diputats entre amenaces i bombes talibanes

Quinze morts en el pitjor atac contra unes eleccions ajornades des del 2015

-

A la província de Baghlan, al nord de l’Afganistan, homes i dones van sortir en massa per votar i van formar cadenes humanes al voltant de sis meses electorals per evitar l’entrada de terroriste­s suïcides, segons informava ahir l’agència Efe. Va ser una reacció heroica, ja que la jornada electoral d’ahir es va tenyir de sang, tal com es temia després de l’amenaça dels talibans de boicotejar-la violentame­nt.

Un terrorista suïcida va matar deu civils i cinc policies davant d’un col·legi electoral a Khair Khana, al nord de Kabul. Va ser l’incident més greu entre una sèrie d’explosions, amb un centenar de ferits en total. A Qonduz una pluja de morters va deixar almenys dos morts i més de 40 ferits. I divendres morien en atemptat el cap de la policia de Kandahar i el responsabl­e de la direcció de seguretat en aquesta ciutat, que un dia va ser feu talibà. La mort, per una bomba col·locada a l’oficina, d’un candidat a la província de Helmand era la novena registrada des de l’1 de juliol entre els candidats al Parlament afganès, que són 2.450 per a 250 escons. El cop més greu va tenir lloc la setmana passada, amb 22 morts en un míting a la província de Tajar per una moto bomba.

Els talibans ho havien deixat molt clar. Dijous i divendres van emetre sengles missatges dirigits als mestres, directors d’escoles i universita­ts, i als líders religiosos, intel·lectuals i caps tribals dient que era un “deure religiós” oposar-se als comicis i advertint que tothom s’havia de quedar a casa perquè “el procés electoral no té essència islàmica o afganesa i és un boicot estranger per prolongar l’ocupació, emmascarar la invasió militar i enganyar” tothom. Els “resultats finals seran dictats pels invasors infidels”, deien.

En el primer missatge, i assenyalan­t que no volien causar cap mal als civils, donaven l’“ordre” a tot el sector educatiu que “miri d’impedir la transforma­ció de les seves escoles en col·legis electorals”. El Ministeri de l’Interior va mobilitzar 70.000 policies i militars i, a causa de tota mena de complicaci­ons logístique­s i tècniques, a més dels evidents problemes de seguretat, la votació continuarà avui en algunes circumscri­pcions. Aquestes eleccions estaven previstes per a l’estiu del 2015, i el seu ajornament deriva de totes aquestes complicaci­ons esmentades, a més de tensions polítiques, falta de finançamen­t, dificultat­s per prevenir el frau...

“És un projecte americà de principi a fi, perquè els afganesos comuns no tenen cap confiança en el procés i no hi desitja participar”, advertien els talibans. Tot i això, diplomàtic­s occidental­s citats per Efe mostraven ahir un cert optimisme davant l’afluència a les urnes.

Però al costat de la retòrica talibana hi ha la pràctica. El 12 d’octubre el comitè polític de l’anomenat Emirat Islàmic de l’Afganistan es reunia a l’oficina que té a Doha (Qatar) des del 2013 amb l’enviat dels Estats Units, Zalmay Khalilzad. Donald Trump vol arribar a un pacte d’algun tipus. En el seu comunicat posterior els talibans van insistir que hi ha d’haver una “solució afganesa” sense tropes estrangere­s al país, però van dir que hi va haver acord de continuar reunint-se “en el futur”.

Trump vol un pacte amb els talibans, que es van reunir el dia 12 amb l’enviat dels EUA i van acordar més cites

 ?? MOHAMMAD ANWAR DANISHYAR / AP ?? Una dona vota a la ciutat de Jalalabad, a la província de Nangarhar, a l’extrem est del país
MOHAMMAD ANWAR DANISHYAR / AP Una dona vota a la ciutat de Jalalabad, a la província de Nangarhar, a l’extrem est del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain