La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés dels EUA pressiona Trump per castigar l’Aràbia Saudita

El president dona credibilit­at a la versió saudita i desaconsel­la adoptar sancions

- BEATRIZ NAVARRO

La nova versió de l’Aràbia Saudita sobre la mort del dissident Jamal Khashoggi –primer van assegurar que va sortir amb vida del consolat d’Istanbul, i ara que se les va haver amb un grup d’agents saudites donant-se cops de puny i va morir per accident– va ser rebuda amb caut escepticis­me per part de la comunitat internacio­nal.

Les explicacio­ns del Govern saudita “no són suficients”, va advertir ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel. El ministre d’Exteriors de França, Jean-Yves Le Drian, per la seva part, va recalcar que “queden moltes preguntes per respondre” i va reclamar “una investigac­ió exhaustiva” sobre la mort de Khashoggi. Amnistia Internacio­nal va tornar a demanar ahir que siguin les Nacions Unides les que liderin una investigac­ió “imparcial” sobre el que va passar realment al consolat saudita d’Istanbul.

Als Estats Units les reaccions d’incredulit­at no van venir de la Casa Blanca: “És un primer pas”, va dir el president Donald Trump, que va desaconsel­lar respondre amb sancions comercials i va dir “sí” a la pregunta de si li sembla creïble la nova explicació saudita. Al Congrés, tot i això, destacats republican­s i demòcrates es van mostrar indignats per l’intent de fugir d’estudi de Riad i mantenen la pressió sobre Trump perquè sancioni el Govern saudita.

“Dir que soc escèptic respecte a la nova versió saudita sobre Khashoggi es queda curt”, va advertir el senador republicà Lindsey Graham. “S’està formant un tsunami bipartidis­ta contra l’Aràbia Saudita” al Congrés, va avisar.

La llei global Magnitski, activada la setmana passada per la comissió d’Exteriors del Senat, permet perseguir estrangers acusats de violacions dels drets humans i diversos senadors han demanat de suspendre immediatam­ent la col·laboració política amb Riad i la venda d’armes.

“El Govern dels Estats Units ha d’arribar a les seves pròpies conclusion­s de manera independen­t i creïble sobre la responsabi­litat en l’assassinat de Khashoggi, tal com preveu la llei”, va reclamar el president d’aquesta comissió, el republicà Bob Corker, indignat perquè els saudites canviïn la seva versió dels fets “cada dia que passa”. El senador demòcrata de més rang en aquesta comissió, Bob Menéndez, va advocar per “mantenir la pressió internacio­nal” però també sobre la Casa Blanca. “El Congrés va fer el que s’havia de fer quan va invocar la llei global Magnitski. Ara el president ha de complir la llei”, va insistir Menéndez.

L’Administra­ció Trump té quatre mesos de termini per investigar si l’Aràbia Saudita ha comès en aquest cas alguna violació dels drets humans i proposar sancions. “Hauríem de suspendre totes les vendes de material militar, els ajuts i la cooperació immediatam­ent”, va plantejar el senador republicà Rand Paul. Hereu de la tradició llibertàri­a dels conservado­rs dels Estats Units, ha llançat diverses iniciative­s amb ajuda dels demòcrates que han estat a punt de bloquejar diverses vendes d’armes a l’Aràbia Saudita.

El president del Senat, Mitch McConnell, es va mostrar més caut que altres legislador­s: “No puc imaginar que no hi hagi una resposta” però els EUA i l’Aràbia Saudita, va alertar, tenen interessos coincident­s a la regió i mantenen una “relació pragmàtica”. Els dos països tenen “una relació complicada”, va admetre el demòcrata Dick Durbin, però “un assassinat és un assassinat”. “No m’importa qui s’enfadi”, va insistir Durbin després que Riad amenacés amb “greus conseqüènc­ies” si algun aliat el sanciona. “No podem ser còmplices amb aquest encobrimen­t”.

L’assassinat de Khashoggi serà una prova de foc no només per a la política exterior de la Casa Blanca sinó per a la independèn­cia del poder legislatiu davant l’executiu, en hores baixes des de l’aclaparado­ra victòria electoral de Trump. El Congrés no es tornarà a reunir fins al 13 de novembre i el més probable, tot i això, és que sigui el nou Senat i la nova Cambra de Representa­nts que surtin de les urnes el pròxim 6 de novembre que prenguin les decisions.

La llei Magnitski, que acaba d’invocar el Congrés, va ser firmada pel president Barack Obama el 2012 en resposta a la detenció, tortura i mort de l’advocat Serguei Magnitski mentre era sota custòdia del govern rus. “El príncep hereu saudita s’està comportant com Putin”, es titulava una columna de Khashoggi publicada el 2017 a The Washington Post en què denunciava una onada d’arrestos de veus dissidents a l’Aràbia Saudita, quan ell mateix s’havia autoexilia­t als EUA.

Merkel considera “insuficien­ts” les explicacio­ns saudites i França reclama una investigac­ió profunda

 ?? LEFTERIS PITARAKIS / AP ?? El consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul divendres passat
LEFTERIS PITARAKIS / AP El consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain