La Vanguardia (Català-1ª edició)

Milers de persones demanen a Taiwan un referèndum per a la independèn­cia

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Servei especial

Fastigueja­ts per la pressió exercida per Pequín en els àmbits militar, econòmic i diplomàtic, entre d’altres, desenes de milers de persones es van manifestar a Taipei per demanar una reforma legal que permeti celebrar un referèndum per determinar si Taiwan proclama oficialmen­t la independèn­cia respecte al territori continenta­l.

Segons l’Aliança Formosa, l’organitzac­ió convocant, fins a 80.000 persones es van citar davant de la seu del Partit Democràtic Progressis­ta –al poder– amb banderes i pancartes en què es podia llegir “Volem un referèndum!” i “¡No a l’annexió!”. “Davant l’opressió xinesa cal dir un no rotund amb un referèndum”, va subratllar l’ex-secretari general del Consell de Seguretat, Kang Ning Xiang, segons l’agència Efe. Un sondeig de la Fundació Opinió Pública de Taiwan apuntava al setembre que un 36% és partidari de separar-se completame­nt de la Xina.

D’ençà que les tropes de Chiang Kai-shek es van instal·lar a l’illa després de perdre la guerra civil contra les forces de Mao Zedong, Taiwan ha funcionat com a Estat sobirà de facto. Tot i així, no ha declarat mai la independèn­cia formal, una cosa a què Pequín s’oposa i a què ja ha avisat que reaccionar­ia fent servir la força si fos necessari. Per als analistes, la d’ahir va ser la convocatòr­ia més multitudin­ària d’ençà que la dictadura del Kuomintang va donar pas a la democràcia fa més de dues dècades.

La campanya de fustigació de la Xina cap a Taiwan es va agreujar amb l’elecció el 2016 de la presidenta Tsai Ing Wen, de qui Pequín sospita que té intencions secessioni­stes, per bé que sempre ha defensat l’statu quo pel qual tots dos territoris actuen independen­tment sense que hi hagi un reconeixem­ent legal internacio­nal.

La tensió es podria incrementa­r al novembre. Aprofitant que l’illa celebra eleccions locals, es prepara un referèndum sobre el canvi de nom amb què els esportiste­s participen en competicio­ns internacio­nals (Taipei xinès) pel de Taiwan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain