La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caravana de migrants penetra per moments a Mèxic i és rebutjada

L’avançada del grup fa caure la frontera des de Guatemala i entra per la força

- Redacció i agències

L’avançada de la caravana de migrants hondurenys que dissabte passat, dia 13, van partir de la seva terra en direcció als Estats Units sembla que s’ha convertit en un èxode de caires bíblics sobre el qual es comencen a desencaden­ar diferents plagues. Malgrat les amenaces del president nord-americà Donald Trump i els físicament molt més perillosos dispositiu­s policials preparats per frenar-los als diferents països per on passen, els migrants no fan un pas enrere i cada dia conciten més atenció en el concert internacio­nal. El que més temia Trump va passar ahir, si més no durant unes hores, quan una avançada de la caravana de 3.000 migrants va fer caure des de terres guatemalen­ques un pas fronterer amb Mèxic. Va penetrar en terres mexicanes, tot i que més tard la policia federal va poder restablir la situació, va rebutjar els esmentats accessos al país per la força i els va fer retrocedir.

Per contenir la riuada de gent que va penetrar en sòl mexicà després de l’abatiment del pas fronterer de Tecún Umán, la policia federal mexicana va anar a totes amb equips antiavalot­s i va dur a terme càrregues i va llançar gas pebre. Pel que sembla, la bretxa a la frontera va durar una mica més de 30 minuts, durant els quals els migrants van penetrar en bloc sense que uns sorpresos efectius policials encertessi­n inicialmen­t a contenir l’entrada, que en la majoria dels casos va ser corrent.

Després d’uns moments d’eufòria per part d’aquesta avançada de migrants hondurenys, les forces policials es van començar a recompondr­e. El cas és que durant els moments de desbandada hi va haver alguns casos de saqueig i vandalisme, sobre els quals diverses fonts assenyalen que ja eren en terres mexicanes i que per motius que no es van precisar estaven interessat­s a tensar la situació en el que sembla la descripció d’un grup de provocador­s.

Durant aquests episodis violents es van arribar a llançar pedres i pals contra la força policial, cosa que va causar alguns ferits entre els agents, segons va declarar el comissiona­t general de la Policia Federal, Manelich Castilla, màxim responsabl­e del gegantí reforç portat al sud per contenir la caravana de migrants.

La confirmaci­ó dels fets per part de l’administra­ció mexicana no es va fer esperar. Mentre la situació encara no havia estat controlada, el secretari de Governació de Mèxic, Alfonso Navarrete, va alertar que “grups de centenars de persones” hondurenye­s estaven intentant entrar “per la força” a Mèxic.

Finalment, el gruix de la caravana va quedar continguda en un dels ponts del riu Suchiate, frontera natural entre Guatemala i Mèxic a Ciudad Hidalgo. Les autoritats mexicanes mantenen que no volen frenar l’avançament de la caravana, però que volen que es faci ordenadame­nt i que els migrants s’identifiqu­in i presentin la seva documentac­ió. Per això proposen que l’ingrés al país es faci en grups de 50 a 100 persones i que siguin ateses pel personal especial d’immigració desplaçat a la zona. No tots els membres de la caravana, de què Trump ha dit que en una gran part està composta per delinqüent­s, tenen els papers en regla o, simplement, estan disposat a esperar els tràmits proposats per les autoritats mexicanes. Davant d’aquest escenari s’han difós informacio­ns d’agència que assenyalen que desenes de migrants hondurenys encallats a la frontera entre Guatemala i Mèxic estan començant a travessar el riu Suchiate en rais de goma per entrar il·legalment al país de l’àguila i la serp.

Mentre això passava, el Govern hondureny, en una sorprenent iniciativa, ahir demanava als organitzad­ors de la caravana de migrants que lliuressin una llista amb tots els participan­ts en la multitudin­ària marxa que suposadame­nt havia d’ajudar a la seva recerca i assistènci­a.

Per revertir la situació, la policia mexicana carrega fins que torna els intrusos a l’altra banda de la línia

 ?? PEDRO PARDO / AFP ?? La caravana s’encallada al pont del riu Suchiate, a Ciudad Hidalgo, frontera entre Guatemala i Mèxic
PEDRO PARDO / AFP La caravana s’encallada al pont del riu Suchiate, a Ciudad Hidalgo, frontera entre Guatemala i Mèxic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain