La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez fa costat a Díaz i promet un pla d’ocupació per a Andalusia

L’acte de proclamaci­ó de la candidata a la reelecció escenifica la reconcilia­ció

- ADOLFO S. RUIZ

“Susana, jo estic amb tu. Tots els socialiste­s estem amb tu perquè revalidis la majoria a Andalusia i continuïs treballant per millorar aquesta comunitat”. Les primeres paraules de Pedro Sánchez, president del Govern central, en l’acte de proclamaci­ó de Susana Díaz com a candidata a continuar dirigint la Junta d’Andalusia, van ser una confirmaci­ó que, un cop superats els enfrontame­nts personals, és l’hora que tots dos remin plegats.

En un acte obert als militants, amb una presència massiva d’alts càrrecs públics i regidors socialiste­s, Díaz i Sánchez van arribar ahir agafats de la mà fins a un escenari acuradamen­t preparat. La secretària general va ser proclamada directora del PSOE andalús pels membres del comitè sense necessitat de primàries, ja que cap socialista no s’ha sentit amb força ni ganes de disputar la candidatur­a a Díaz.

Sánchez va fer un breu discurs centrat en els avenços socials aconseguit­s des que va arribar a la Moncloa, sense referir-se en cap moment al problema territoria­l i la qüestió catalana. I va venir amb un regal sota el braç: l’anunci que el projecte de pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve inclourà un pla especial d’ocupació per a Andalusia. Sánchez va evitar respondre al missatge introducto­ri de José Rodríguez de la Borbolla, expresiden­t de la Junta, que es va centrar especialme­nt en la unitat d’Espanya i els andalusos com a garants d’aquesta unitat, per preguntar al líder del PP, Pablo Casado, a què es refereix quan assegura que comparteix “valors” amb la ultradreta, perquè, va dir, “nosaltres no compartim res amb ells”.

La campanya arrenca amb Díaz insistint en l’argument que fa anys que utilitza. Ella és Andalusia; és l’única que defensa els interessos andalusos i els andalusos mateixos. Per això, insisteix una vegada i una altra que la resta de les formacions polítiques, especialme­nt Ciutadans i PP, no tenen cap altre interès en aquests comicis que utilitzar-los per a l’impuls personal que necessiten Albert Rivera i Pablo Casado. “Andalusia no els importa gens i ja han dit que, votin el que votin els andalusos, ho menysprear­an”, assegura.

Durant el seu discurs, llarg i centrat exclusivam­ent en el que s’ha aconseguit a Andalusia durant els cinc anys de la seva presidènci­a, Díaz va agrair a Sánchez que vingués a “manifestar el suport de tots els socialiste­s” i que ho fes “per parlar bé d’Andalusia”, en al·lusió a les últimes declaracio­ns de líders del PP que ella considera “un insult”. A l’hora de justificar l’avançament electoral, la presidenta i ja candidata a la reelecció va assenyalar: “Volíem fer una campanya amb accent andalús, perquè ja fa molt de temps que parlem d’altres territoris”.

Els sondejos vaticinen un nou triomf del PSOE a Andalusia, però amb un important descens de vots que el podria situar, per primera vegada, per sota d’un 30%. Una enquesta publicada ahir enfonsa el PP, que cauria a la quarta posició.

Casado desenvolup­arà la seva pròpia caravana per intentar redreçar un rumb que sembla perdut. Ahir, el líder dels populars va criticar els socialiste­s perquè, a parer seu, utilitzen la bandera andalusa “per refugiar-se”.

LES ENQUESTES Els sondejos vaticinen un triomf del PSOE però amb un fort descens de vots

MISSATGE La presidenta vol “una campanya en andalús” en què només es parli de la seva comunitat

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Susana Díaz i Pedro Sánchez exhibint la seva nova sintonia
JULIO MUÑOZ / EFE Susana Díaz i Pedro Sánchez exhibint la seva nova sintonia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain