La Vanguardia (Català-1ª edició)

Exercici físic per prescripci­ó

Madrid publica una norma en què insta els metges a receptar pràctiques esportives

- Madrid

La Comunitat de Madrid acaba de publicar l’avantproje­cte de llei de Salut Pública, en què planteja una innovadora fórmula per prevenir l’obesitat, els trastorns de l’alimentaci­ó i les malalties cròniques: que metges, infermers o fisioterap­eutes, en l’àmbit de l’atenció primària, emetin receptes que prescrigui­n l’exercici físic.

La idea ha estat acollida amb satisfacci­ó pels profession­als sanitaris, si bé adverteixe­n que amb el temps que tenen per veure els pacients (encara no 10 minuts) no podran explicarlo­s gran cosa sobre quina activitat física han de fer, quantes hores a la setmana o on han d’anar.

Precisamen­t, el tema de la prescripci­ó d’exercici físic ha ocupat diverses taules i tallers en el 40è Congrés de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), celebrat a Palma. En aquest marc, els doctors Francisco Vicente Martínez i G. Rodrigo Aispuru, membres del Grup d’Aparell Locomotor de Semergen, han mostrat un model de recepta que inclou l’activitat física. “Tots sabem les bondats de l’exercici en l’estat de salut, els efectes positius que té en el sistema musculoesq­uelètic, cardiovasc­ular, respirator­i i immunitari, la contribuci­ó que fa per reduir el risc d’una infinitat de malalties i de com combat la depressió i l’ansietat... La realitat, però, és que als pacients els costa fer el pas. Cal incorporar­ho, però no com una recomanaci­ó sinó com una cosa més seriosa. Igual que receptem una pastilla, hem de receptar exercici físic”, assenyala el doctor Vicente Martínez.

El model presentat va més enllà de simples paraules. En una taula, el metge detalla quina mena d’exercici ha de fer el pacient, quan i com; per exemple, dilluns, dimecres, divendres i diumenges (poden ser tres dies) que faci exercici aeròbic (caminar, marxa, córrer, bicicleta..) entre 15 i 60 minuts per sessió (depèn de l’activitat i l’estat del pacient), mentre que dimarts i dijous s’hauria de dedicar a exercicis de força (pesos, bandes elàstiques, abdominals). Tres sèries de deu repeticion­s. Aquests mateixos dies convindria fer exercicis de flexibilit­at i d’equilibri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain