La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dinou milions de #MeToo

Fa un any que es va crear aquesta etiqueta contra l’assetjamen­t sexual, cosa que ha provocat sonores caigudes però també crítiques

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Moviment o moment, aquesta és la qüestió del #MeToo. Es compleix el primer aniversari d’aquesta etiqueta que denuncia l’assetjamen­t sexual i la discrimina­ció. Molts homes acostumats a l’ordeno i mano han caigut de les seves poltrones.

“El #MeToo permet a les superviven­ts reclamar el nostre poder. I també demanar justícia per a la violència contra la dona i el sexisme”, va explicar Carmen Perez, copresiden­ta de la Marxa de les Dones, a Vox.com.

Segons el Pew Research Center aquesta etiqueta de Twitter s’ha utilitzat més de 19 milions de vegades. Es un recompte de tuits en anglès, d’octubre del 2017 a setembre del 2018.

Això suposa una mitjana de 55.319 usos diaris.

Aproximada­ment dos terços (65%) dels adults que utilitzen xarxes socials van indicar que part del contingut que veuen en aquestes plataforme­s pertany a qüestions d’assetjamen­t o assalt sexual.

Aquestes xifres il·lustren el calat d’aquesta iniciativa, del tot inimaginab­le per a la seva creadora original.

Corria el 1997 quan l’activista Tarana Burke va sentir una profunda esgarrifan­ça quan escoltava el testimoni d’una nena de tretze anys que havia patit assetjamen­t sexual. El record d’aquella confessió es va convertir en una ombra. Passat un decenni, Burke va fundar Just Be Inc., una organitzac­ió sense ànim de lucre dedicada a l’ajuda de les víctimes dels atacs d’aquests depredador­s sexuals. Començava així una campanya que va batejar com a Me Too (jo també) “per difondre un missatge a les sobreviven­ts: t’escolten, t’entenen”.

Va treballar en la foscor. La por causa silencis. Però l’octubre del 2017, es va produir un encadename­nt de dates que marquen un abans i un després. El dia 5, Jodi Kantor i Megan Twohey van revelar a The New York Times que Harvey Weinstein, un intocable a Hollywood, havia assolit diversos acords extrajudic­ials durant anys per compensar no menys de vuit víctimes. El dia 10, Roman Farrow va ampliar els casos contra aquell magnat a The New Yorker.

La potència d’aquests reportatge­s van obrir els ulls a altres dones, incentivan­t que es multipliqu­essin les al·legacions, contra Weinstein i altres ídols amb peus de fang i les mans molt llargues.

El dia 15, l’actriu Alyssa Milano va tuitejar apel·lant a altres víctimes perquè escriguess­in “Me Too” com a rèplica al seu missatge.

Hi ha fites. Aquest despertar ha provocat una condemna de presó per una figura com Bill Cosby –ja en compliment–, i ha posat Weinstein en la mateixa senda... Molts més, al voltant de 250, han perdut privilegis laborals.

“El nombre de dones que han fet el pas com a resultat del #MeToo és sorprenent. La meva esperança no és que això tingui més recorregut, que sigui tan efectiu per a la dona que treballa de netejadora en un hotel com per a l’estrella de cinema”.

Són les paraules que va pronunciar la magistrada del Tribunal Suprem dels Estats Units Ruth Bader Ginsburg el febrer passat, al National Constituci­on Center de Filadelfia. “Penso que això és comparable al moviment pels drets dels gais. La gent es va plantar i va dir ‘soc el que soc i em sento orgullós’. Aquell moviment es va escampar molt ràpid i crec que veurem el mateix amb la resposta a l’assetjamen­t”, va subratllar aquesta magistrada convertida a Notorious RBG en la mitomania de la cultura popular progressis­ta.

Transcorre­guts uns mesos, Bader Ginsburg ha observat com una dona, Christine Blasey Ford, s’atrevia a parlar contra el seu futur company al tribunal, Brett Kavanaugh, i com el president Trump, sobre qui també recauen unes quantes sospites, la humiliava en públic. Ha incentivat la contrarefo­rma, l’escepticis­me que constaten alguns sondejos sobre aquestes denúncies i la victimitza­ció masculina en sectors conservado­rs.

“Aquesta horrible veritat no frenarà les dones de parlar –va replicar fa uns dies Jia Tolentino en un article del The New Yorker –,ino penso que això convertirà el moviment en moment. Ja no queda res per perdre”.

“Espero que sigui tan efectiu per a la dona que neteja com per a l’estrella de cinema”, diu Ruth Bader Ginsburg

 ?? DAMIAN DOVARGANES / AP ?? El moviment contra l’assetjamen­t sexual iniciat l’octubre passat es manté un any després
DAMIAN DOVARGANES / AP El moviment contra l’assetjamen­t sexual iniciat l’octubre passat es manté un any després

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain