La Vanguardia (Català-1ª edició)

El temporal atrapa els 300 passatgers d’un Talgo

Protecció Civil manté la prealerta per la crescuda de rius després d’unes pluges que han deixat registres històrics al sud

- SARA SANS Tarragona

Les pluges torrencial­s que divendres a la tarda van fuetejar el sud de Catalunya i Castelló van convertir un viatge en Talgo en un malson. Els 300 passatgers que a les tres de la tarda van pujar al tren a Barcelona amb destinació a València i Cartagena van quedar atrapats durant gairebé set hores a l’altura d’Ulldecona. Després, a les 23.30 h, el comboi va retrocedir fins a l’estació de l’Aldea-Amposta-Tortosa, on Renfe va oferir als passatgers tornar a Barcelona i agafar un altre tren per arribar a València via Madrid. Els qui van preferir esperar van reprendre el viatge a les 5.30 h de la matinada. En total, 14 hores d’odissea ferroviàri­a. El servei es va interrompr­e després d’un temporal històric. A Alcanar (a deu quilòmetre­s d’Ulldecona) va caure més aigua entre dijous i divendres que en els set mesos anteriors.

Protecció Civil no va desactivar l’alerta per inundacion­s fins ahir poc abans de les dues del migdia. I tot i que les condicions meteorològ­iques van millorar durant dissabte, el Pla Inuncat es manté en fase de prealerta per la gran crescuda de rius, rieres i barrancs. Ahir al matí també es van obrir al trànsit les tres carreteres que havien quedat tallades tret de la C-12 a l’altura de Tortosa, per l’enfonsamen­t provocat per les precipitac­ions.

No gaire lluny, a Alcanar, s’ha registrat un dels nivells de pluja més excepciona­ls d’aquest temporal: 199,8 mil·límetres recollits en un sol dia. La xifra no té precedents en els 27 anys que fa que recullen dades en aquest municipi i és molt superior al fins ara rècord de 123,7 mil·límetres recollits el 14 d’agost del 1996 i (sumant dijous) superior a tota la pluja registrada entre el març i el setembre (256,2 mm).

Aquestes pluges van obligar a tancar l’estació de Vinaròs, cosa que va afectar durant 12 hores un total de 15 trens, entre els quals el Talgo. Segons va informar Renfe, els passatgers d’aquest comboi no van poder ser evacuats i continuar el viatge amb autocar –com en la resta dels casos– perquè la pluja havia inundat la rotonda d’accés a l’estació i els vehicles no hi podien circular. Els passatgers es van queixar de la falta de previsió i sobretot d’informació per part de Renfe, que va trigar set hores a buscar una solució. Per això, s’han organitzat per reclamar compensaci­ons per un viatge fins a València que havia de durar tres hores i mitja i que va acabar costant 14 hores.

Entre dijous i divendres el temporal ha deixat a les Terres de l’Ebre registres que superen els 200 mil·límetres i fins i tot els 300 als Ports. Aquestes pluges, que també han afectat de ple les comarques de València i Castelló, van arribar tres dies després d’un altre dels episodis més intensos i abundants de precipitac­ions. Durant el temporal també s’han registrat fortes ratxes de vent; les últimes han afectat especialme­nt el litoral i prelitoral català, des del Montseny (amb ratxes de fins a 84 km/h) fins als Ports (75 km/h) o el port de Barcelona (66 km/h).

A Vilanova i la Geltrú el vent ha provocat la caiguda de més de mitja dotzena d’arbres, que van causar danys a almenys tres vehicles, segons informa Ramon Francàs. També a Sitges es van haver de retirar arbres pel temporal i la policia local va demanar d’extremar les precaucion­s per la crescuda de rieres.

En poblacions com Alcanar va caure més aigua entre dijous i divendres que durant els set mesos anteriors

 ?? ANNA FERRÀS / ACN ?? La C-12 a l’altura de Tortosa continua tallada per l’enfonsamen­t del paviment
ANNA FERRÀS / ACN La C-12 a l’altura de Tortosa continua tallada per l’enfonsamen­t del paviment
 ?? GUILLEM ESCRIVÀ ?? Els passatgers del Talgo a la una de la matinada esperant a l’Aldea
GUILLEM ESCRIVÀ Els passatgers del Talgo a la una de la matinada esperant a l’Aldea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain