La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Estira o empeny per escapolir-se de l’escomesa de qui el vol aturar. Menjador de carn crua. 2 Hores perdudes sense cap ni peus. Rebel·lió aturada, segurament en plena canícula. Acaba com comença. 3 Capacitat creadora. Impactat per aconseguir-ne un so agut que reverberi. 4 Funcionari municipal. Ens estirem. Evito repetir tonalitat. 5 Bèstia engreixada. Agitin les banderes perquè tinguin una bona volada.

6 Al bell mig del cel. Terra que, a l’estiu, té la mateixa temperatur­a mitjana que una altra. Palmeres i deus que no són miratges. 7 Espòs sense cap ni peus. Miquel Sanabria Quintero. Faceta que foragita les vocalistes. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Os. Grinyolis en un míting d’un controvert­it líder brasiler. Res no és. 9 Sembla ben real tant al principi com al final. Procedeix jurídicame­nt contra algú. Tripleta que terroritzà molts argentins progressis­tes.

10 Espantin, esverin. Que passa de comú a propi, en donar nom a un lloc, un tarannà o una època. 11 Fer-les implica fumar una famosa pipa. Estri que serveix. Bala de palla franciscan­a.

12 Adequat. Poden ser de canvi o formar paraules. 13 Escollir amb molta atenció, passant més d’un filtre. El més ruc de la base. Pinyol. 14 Abordar vaixells amb esperit de bandoler, com qui aborda diligèncie­s. Remeni la bandera perquè no deixi de volar.

VERTICALS 1 Petits detalls sense importànci­a. Arregla electrodom­èstics. 2 El peix que provoca més pregàries. Pitjades.

3 Monjo. Cosins del cavall que acostumen a repartir coces de tota mena, potser per un excés de neguits. 4 Centúria. Repetit, fórmula que serveix per burlar-se de la reina d’Anglaterra. Herba de les ranunculàc­ies, també coneguda com herba fetgera. 5 Principi d’esnobisme. La població treballado­ra l’espera cada final de mes amb delit. El gran riu que banya les piràmides. 6 Escrutats per un tribunal de la justícia, més o menys ordinària. Urbs. 7 El nord de l’Àfrica. Adaptant. Raresa d’ateu. 8 Sentir una profunda aversió. La part posterior de l’iglú. Comença a il·luminar. Res no és.

9 D’un color que no destaca. L’ajusticia a còpia d’armes de foc. 10 Que fa les coses molt a poc a poc, ronsejant. Petita extensió que es distingeix clarament de tot el que l’envolta. És quan beso que perdo el cap. 11 Roden sense re. Copsi. Escullen entre una cosa o l’altra. 12 Bosc que molta gent associa a en Jordà. Capar les bèsties amb les màximes garanties higiènique­s. Est. 13 Acaba com comença. Crida l’atenció d’algú que no porta cap targeta de crèdit. En un cert sentit, màgia negra. 14 Faci créixer la població dels animalons més filmats a Facebook. Arreplegui coses tot pentinant el terra amb un rascle.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain