La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com guanyar diners matant gent gran

- Víctor-M. Amela

No passa cada dia que un programa de televisió obligui un govern autonòmic a donar explicacio­ns públiques d’una irregulari­tat. Ho ha aconseguit ¿Te lo vas a comer? (La Sexta, dimecres), nou programa del cuiner televisual Alberto Chicote.

Com a ciutadà, ho aplaudeixo. Com a teleespect­ador, també: el relat de ¿Te lo vas a comer? m’atrapa de principi a fi, amb un Alberto Chicote convertit en tot un James Bond dels fogons d’Espanya.

En aquest primer lliurament de les seves noves aventures, Chicote investiga els menús dels geriàtrics. M’ha posat els pèls de punta el que passa en dues residèncie­s de gent gran (de Castella i Lleó, on la Junta després d’haver-se emès el programa ha promès que investigar­à la qüestió). Chicote revela un cas de corrupció a costa de la salut i la vida de la gent gran resident: els “tallen” la llet i el puré amb aigua, per estalviar-se uns diners que els (immorals) gestors de la residència es repartiran, és clar. És repugnant, però és així.

Els serveixen carn en mal estat d’un escorxador de l’amo de l’empresa privada que gestiona la residència: corrupció, delicte contra la salut pública, immoralita­t manifesta. Chicote parla amb una dona: la seva mare ha mort de deshidrata­ció en aquesta residència. Parla també amb un vellet resident, i a l’instant apareixen directora i treballado­rs, armats amb cassoles!, per segrestar el vellet i que no parli davant les càmeres. És un escàndol contra la dignitat humana. Tot perquè algú s’està forrant, algun funcionari corrupte encobreix aquesta empresa privada que maltracta i mata vells, i reparteixe­n beneficis. Els vells es moren de set, de fam i de ser maltractat­s. Està passant, aquí i ara!

La televisió entreté, i de vegades també denuncia. És el cas de ¿Te lo vas a comer?: que eloqüent que resulta veure la directora d’aquestes residèncie­s traient al carrer els seus treballado­rs per assetjar Alberto Chicote i el seu equip al crit de “Chicote, fora, no et volem més!”. Que eloqüent és veure com el conseller de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó no dona la cara davant el requerimen­t de Chicote.

I té poca gràcia que, per telèfon, l’amo de l’empresa privada homicida increpi així Chicote: “Jo no parlo amb un entretenid­or”. La televisió aquí fa alguna cosa més per entretenir (nobilíssim­a funció, d’altra banda!): denuncia que la gent gran no està en bones mans.

Després de ¿Te lo vas a comer? entenc que la titularita­t pública d’una residència d’avis no garanteix res: si cedim la gestió a una empresa privada, l’ànim de lucre la temptarà a la cobdícia... i a una connivènci­a amb el funcionari que concedeix... que serà perillosa per a la salut i la vida dels nostres avis. Amb la hisenda i la vida no juguem: gestió pública, control total.

Visca la televisió que ensenya i entreté! Així ha de ser. Demano ara que la meva televisió pública, TV3, emeti aviat una investigac­ió similar sobre els menús de geriàtrics i residèncie­s de gent gran al meu país, Catalunya (feliçment constituït en comunitat autònoma): sabem com tenim els nostres avis? – @amelanovel­a

Alberto Chicote denuncia males pràctiques en dues residèncie­s de gent gran amb ‘¿Te lo vas a comer?’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain