La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mirar endarrere o endavant

- Llàtzer Moix

L’independen­tisme viu abonat a aniversari­s i commemorac­ions; mentrestan­t, el temps passa

L’independen­tisme viu abonat als aniversari­s i a les commemorac­ions. Aquest 11 de setembre va commemorar el 304è aniversari de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbònique­s. El primer d’octubre gairebé es va consumar un assalt al Parlament durant la celebració del primer aniversari del referèndum de l’1-O. Dilluns es va retre homenatge al president Companys als 78 anys del seu afusellame­nt. Dimarts hi va haver manifestac­ions per assenyalar el primer aniversari de l’ingrés a presó dels Jordis. No és descartabl­e que es reiterin el 27-O, quan hagi passat un any de la declaració de la independèn­cia més breu. O al novembre, quan faci l’any de la primera entrada a la presó dels membres del Govern de la Generalita­t que no es van escapar a l’estranger...

A què obeeix aquesta inclinació per l’aniversari? Potser a dos motius. El primer és enaltir les gestes pretèrites del sobiranism­e, per alimentar la moral de simpatitza­nts i activistes a punt d’un atac de frustració i, així, assegurar la seva perpètua mobilitzac­ió. El segon, il·luminar il·lusòriamen­t amb aquests records un futur boirós, en què uns reincidiri­en en les urgències i els errors del passat, tot i les insatisfac­tòries conseqüènc­ies que tindria, i d’altres optarien per una via de progrés més lenta, però potser més fructífera i sens dubte menys lesiva.

Els aniversari­s es poden festejar, celebrar o, simplement, commemorar. Els Estats Units celebren l’aniversari del 4 de juliol, perquè va ser aquest dia del 1776 quan es va signar la declaració d’independèn­cia, encara en vigor. França celebra cada 14 de juliol la seva festa nacional, perquè va ser aquest dia del 1789 quan va començar la revolució que donaria pas a la república. A Catalunya, en general, els aniversari­s de l’independen­tisme es commemoren. Perquè les efemèrides triades per evocar-les no acostumen a ser aptes per al festeig. Seria lleig celebrar derrotes, afusellame­nts o empresonam­ents, de manera que només es commemoren, amb l’esperança que el record de revessos diversos –inevitable­s, imperdonab­les o autoinflig­its– es transformi en promesa de futur.

Tot indica que aquesta és una vana esperança. Probableme­nt, el futur es construeix més bé mirant més endavant i menys endarrere. En cas de ser així, la crònica inclinació per l’aniversari seria un clar símptoma de la deriva de l’independen­tisme, que congela el temps de tothom, disposat a sacrificar-lo a l’altar de la seva dignitat ofesa. El temps és un preuat bé col·lectiu. Malgastar-lo mirant endarrere és injust i erroni. “Envellim al pas silenciós dels anys i els dies fugen sense que cap fre els aturi”, ens va advertir Ovidi. Podríem afegirhi que els dies dedicats a l’ahir, distrets en aniversari­s, encara fugen més veloços. Cal oblidarse una mica dels aniversari­s i aplicar-se en la construcci­ó d’un futur comú. Un altre aniversari? No, gràcies! Una altra efemèride? Tal dia farà un any!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain