La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pàtria del coneixemen­t

- Luis Sánchez-Merlo

Amb motiu del lliurament dels premis Princesa d’Astúries, el cap de l’Estat, en una intervenci­ó amb menys “intenció política” que anys anteriors, va fer una aferrissad­a defensa de la Carta Magna, “fruit de la concòrdia i el desig de reconcilia­ció i pau”, que aquest any celebra els 40 anys: “Democràcia i llibertat és el que representa i significa per a Espanya, per al poble espanyol, la nostra Constituci­ó”.

En el seu discurs, el Rei no va fer referència a la recent reprovació declarativ­a del parlament català ni a les últimes declaracio­ns del president de la Generalita­t a Ginebra, en què ha titllat Felip VI de “hooligan amb corona”.

Una fornida representa­ció dels poders de l’Estat (executiu, legislatiu i judicial) va simbolitza­r el fort suport de les institucio­ns al cap de l’Estat.

El Rei, que ha fet cas omís a les iniciative­s unilateral­s que busquen la fallida de la Constituci­ó, va rebre una càlida acollida, quan va reivindica­r la Carta Magna com “un gran exemple del qual podem sentir-nos profundame­nt orgullosos; una lliçó de convivènci­a que dignifica la política i engrandeix la nostra Història; la millor mostra de la generosita­t, la maduresa i la responsabi­litat de tot un poble que va guanyar la democràcia i la llibertat”.

Els desplaçame­nts del cap d’Estat pels diferents espais del país no estan exempts de l’existència de conflictes. En aquesta ocasió, la seva presència al Principat d’Astúries ha coincidit amb l’anunci d’Alcoa, tercera productora d’alumini del món, receptora d’abundants fons públics, de tancar la seva planta d’Avilés, 317 acomiadame­nts. Una deslocalit­zació, segons ha explicat la multinacio­nal, conseqüènc­ia dels alts costos energètics.

Els guardonats d’aquesta edició van reivindica­r en els seus discursos des de la filosofia fins al cinema, passant pel periodisme i la destrucció del mar.

El filòsof dels Estats Units Michael Sandel, premi de Ciències Socials, exponent dels intel·lectuals que comencen a posar en solfa l’actitud passiva del poder, va culpar les elits, escasses d’imaginació i sobrades de supèrbia, de l’aparició de la intolerànc­ia i els populismes: “Les elits han de fer un exercici de crítica i, molt més important, d’autocrític­a”.

Amb precedents sefardites, Sandel va aprofitar la seva brillant performanc­e al teatre Campoamor per convidar els ciutadans a fer-se preguntes difícils com a principal esperança per arreglar un món on la democràcia s’enfronta a “temps de ràbia, rancúnia i supervivèn­cia”. El professor de Harvard, per a qui la democràcia està en risc per culpa de les desigualta­ts socials, va delatar els excessos de l’economia de mercat: “Costa molt viure i sobreviure i, tot i que no podem redreçar la història, sí que podem explicar-la”. Per a Sandel, “filosofar és no poder dormir”

La periodista mexicana Alma Guillermop­rieto, que narra els esdevenime­nts més cruels i l’heroisme de qui no té res, guardonada amb el premi de Comunicaci­ó i Humanitats, va recordar els 45 reporters assassinat­s aquest any, va defensar apassionad­ament un periodisme poderós, respectat pels governs (“el millor periodisme és el que indaga i investiga”) i va animar els joves periodiste­s a no renunciar al seu somni: “Feu-ho, sense por, perquè expliquem la història del món cada dia. Perquè deixem constància del que molts d’altres volen tapar. Perquè fem falta”. Periodista ineludible per entendre Llatinoamè­rica, escriu a The Guardian i The Washington Post.

Després de Coppola –premi de les Arts el 2015 (“el cinema sense risc és com no fer l’amor i voler fills”), quan va posar com a condició que durant la seva estada no posessin la banda sonora d’El padrí (i no li van fer cas)– aquest any el premi va ser per a Martin Scorsese (75 anys, casat cinc vegades), que va aprendre l’ofici de director (Taxi driver )a les sales de cinema del seu barri de Nova York on, com a nen asmàtic, es refugiava. A Oviedo, el gran amic de Robert de Niro (“la confiança, a tots els nivells”), va mantenir una trobada amb cinèfils, majoritàri­ament catalans, en una antiga fàbrica d’armes que va abandonar la seva activitat industrial fa anys. “Sento humilitat i esglai en aquestes circumstàn­cies”, va confessar a un teatre entregat al mediàtic Scorsese, que ens va descobrir Little Italy a les seves pel·lícules, rodades a Nova York. Després va fer un cant al cinema com a art davant la seva actual devaluació per la utilitzaci­ó de la tecnologia sense criteri o la imposició de l’interès comercial. “El cinema s’està devaluant pel clima verinós que ens envolta”, va advertir, i va mostrar la seva preocupaci­ó pel futur.

L’oceanògraf­a Sylvia Earle, premi de la Concòrdia, va tancar els parlaments dels guardonats. El seu al·legat –“Llancem vuit milions de tones de plàstic cada any a l’oceà”– va fer estremir els espectador­s: “L’oceà és massa resistent per al que els humans poguessin fer. Els peixos no tenen on amagar-se. La guerra contra el mar ha pres la forma d’abocaments contaminan­ts massius o sobreexplo­tació pesquera. Cal fer les paus amb la naturalesa. Sense blau no hi haurà verd. Però la bona notícia és que per primera vegada a la història podem posar-hi remei perquè podem comprovar el que es pot fer per curar el dany”.

El Monarca va tancar l’exordi als premiats retent homenatge a les persones i institucio­ns que treballen per construir un món més just, més humà, més digne; amb la pau i la concòrdia com a referèncie­s i inspiració; i dins del respecte a la veritat, a principis sòlids i conviccion­s profundes.

El Rei va acabar parafrasej­ant l’escriptor Stefan Zweig: “Compartim una mateixa pàtria: la pàtria del coneixemen­t, de la cultura, de la ciència i de la solidarita­t. Una pàtria de fronteres traçades per la saviesa, l’entrega a uns ideals, l’esforç i la intel·ligència”.

Sandel va convidar a fer-se preguntes difícils per arreglar una democràcia que s’enfronta a la ràbia i la rancúnia

 ?? YUOAK / GETTY ??
YUOAK / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain