La Vanguardia (Català-1ª edició)

Compte amb els suports explícits

- Santiago Segurola

El Reial Madrid va encadenar la tercera derrota successiva, una estadístic­a que es torna més preocupant per a la seva afició pel rang dels rivals: CSKA de Moscou, Alabès i Llevant. No es pot prendre per un accident, per tant. El Madrid s’ha abocat a una crisi de conseqüènc­ies impredicti­bles que probableme­nt començarà amb el suport incondicio­nal a Julen Lopetegui i la reprimenda al periodisme insubmís. Res no és més temible per al destí d’un tècnic del Reial Madrid que el suport explícit de Florentino Pérez, amb conferènci­a de premsa inclosa. Va defensar tant Rafa Benítez que a ningú li va estranyar que l’acomiadés a meitat de temporada.

La posició de Julen Lopetegui és tan delicada pels mals resultats de l’equip com per a poca estima que Florentino Pérez acostuma a tenir pels entrenador­s, pels que perden i pels que guanyen. Mai no va amagar el menyspreu per Vicente del Bosque ni per Pellegrini. Va aguantar Ancelotti molt més del que li hauria agradat, pressionat per la victòria sobre l’Atlètic a la final de Lisboa. Benítez va tenir clar des del principi quins jugadors agradaven al president i quins no. Quan va triar els que agradaven al president, va perdre amb el Barça al Bernabeu. I llavors se’l va titllar de fluix.

Zidane va fer al president una versió molt refinada de la seva cèlebre croqueta. El tècnic francès va arribar a la final de Kíev tan qüestionat que la derrota amb el Liverpool significar­ia irremeiabl­ement el seu acomiadame­nt. El Madrid va guanyar i Zidane, que havia observat pèssims senyals en un equip que havia acabat a 17 punts del Barça, va aprofitar la seva avantatjos­a posició i unes lletgíssim­es declaracio­ns de Bale per abandonar el club. No hi ha precedents en els 16 anys de mandat del president.

En la peculiar escala de desafectes de Florentino Pérez, només els periodiste­s superen els entrenador­s, als quals en general considera personatge­s sobrevalor­ats, excessivam­ent ben pagats i molt capritxoso­s. Al president del Reial Madrid només n’hi ha agradat un: José Mourinho. Li agradaven les seves maneres de caporal reenganxat, el temor que produïa en la plantilla i fins i tot la insolència del portuguès per arrogar-se un paper que no li corresponi­a. No poques vegades va actuar com si fos el president de facto. Ningú no li va portar la contrària. Florentino Pérez el va plorar abundantme­nt, però la realitat es va imposar: no el volien els jugadors ni una bona part de la massa social. I els resultats amb el portuguès no van ser mai els promesos.

La peculiarit­at de Lopetegui rau en la seva procedènci­a. Era el tècnic d’una selecció que no havia perdut un partit en dos anys i afrontava el Mundial amb l’etiqueta de favorit. Un equip, d’altra banda, que havia incorporat una bona dosi de simbolisme polític després dels esdevenime­nts de Catalunya. En un episodi insòlit, el tècnic va acceptar l’oferta del Madrid dos dies abans d’arrencar el Mundial, amb unes conseqüènc­ies devastador­es per a la selecció. L’acord només es podia interpreta­r per la fascinació que sentia Lopetegui pel Madrid, molt comuna en el seu gremi, i per l’alta estima que Florentino havia de sentir pel tècnic. Els més escèptics parlen d’una elecció per descart: cap dels que volia el club no va acceptar el càrrec.

Qualsevol sap que Lopetegui és en una situació molt delicada, i que alguna responsabi­litat té en el decebedor recorregut de l’equip, però també és víctima de la paràlisi del club en el mercat. On abans era el rei, ara ningú no l’entén. Com s’explica que els fitxatges més cars dels dos últims anys siguin dos brasilers de 17 anys, Vinicius i Rodrygo? El primer no va ser convocat ahir contra el Llevant; el segon continua jugant al Santos.

El Madrid s’ha abocat a una crisi de conseqüènc­ies impredicti­bles que començarà pel suport al tècnic i la reprimenda al periodisme insubmís

 ?? GABRIEL BOUYS / AFP ?? Gareth Bale es lamenta d’una ocasió fallada al costat de Karim Benzema
GABRIEL BOUYS / AFP Gareth Bale es lamenta d’una ocasió fallada al costat de Karim Benzema
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain