La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron planta cara al boicot islàmic als productes francesos

El president insisteix en la defensa del dret de blasfèmia: “No cedirem mai”

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Emmanuel Macron, blanc de furibunds atacs per la seva fermesa davant l’islam radical i la defensa del laïcisme i la llibertat d’expressió –inclosa el dret a la blasfèmia–, ha advertit que França continuarà fidel als seus valors i combatrà el fanatisme. Aquesta va ser la resposta del president francès als insults del president turc, Recep Tayyip Erdogan, i a la campanya organitzad­a durant els últims dies, en diversos països musulmans, per boicotejar productes gals com a rèplica a les caricature­s de Mahoma.

La reacció de Macron va ser suau en el to i la forma, encara que contundent en el contingut. Va optar per publicar diversos tuits diumenge a la nit, en francès, anglès i àrab. No va esmentar directamen­t ni Erdogan ni Turquia. Tampoc no va al·ludir als boicots comercials. “No cedirem mai, mai –deia un dels missatges–. Respectem totes les diferèncie­s en un esperit de pau. No acceptem el discurs de l’odi i defensem el debat raonable. Sempre estarem al costat de la dignitat humana i dels valors universals”. “La nostra història és la de la lluita contra les tiranies i els fanatismes –afirmava un altre tuit–. Continuare­m”. A França hi ha una barreja d’inquietud, perplexita­t i indignació per una situació que es percep com el món al revés. Hi veuen una corrupció dels arguments, una manipulaci­ó obscena de la realitat, amb el risc d’encoratjar el terrorisme. Fa pocs dies el país rebia un atemptat brutal, de fort simbolisme –la decapitaci­ó d’un mestre al sortir de l’escola, a prop de París–, una declaració de guerra al que França encarna, a la llibertat de pensament, a l’herència de la Il·lustració. d’armament francès, inclòs el caça bombarder Rafale, però ara retiren de les prestatger­ies els formatges i cosmètics gals.

La patronal francesa (Medef) va expressar la seva preocupaci­ó pels danys a les empreses causats pel boicot. El Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM) va sortir en defensa dels interessos francesos, va qualificar de “contraprod­uctiva” la campanya i va subratllar que “França és un gran país en el qual els musulmans no són perseguits”. La reacció del CFCM és important perquè en la propaganda turca i a les xarxes socials es difonen notícies falses. Es diu que a França es discrimina els musulmans igual que feia el nazisme amb els jueus, o que l’estudi de les caricature­s de Mahoma forma part del currículum escolar obligatori.

El diari conservado­r Le Figaro va publicar un editorial molt dur contra Erdogan, a qui va anomenar “germà musulmà” –com la confraria islamista– i va comparar la seva “política de l’insult” amb la de Hitler. Segons el rotatiu, el president turc pretén “mobilitzar els islamistes de tot pelatge contra França” perquè ha estat el país que més ha criticat les ingerèncie­s turques a Síria, Líbia, Nagorno-Karabakh i la Mediterràn­ia oriental. Le Figaro advertia que l’insult és alguna cosa que cal prendre’s molt seriosamen­t perquè, “per als islamistes, sol ser una invitació a matar”.

 ?? YASIN AKGUL / AFP ?? Manifestac­ió diumenge a Istanbul contra el president francès, Emmanuel Macron, per la seva posició sobre les caricature­s de Mahoma
YASIN AKGUL / AFP Manifestac­ió diumenge a Istanbul contra el president francès, Emmanuel Macron, per la seva posició sobre les caricature­s de Mahoma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain