La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tornar a començar

- The Americans.

És una història sobre com n’és, de difícil, tornar a començar en contraposi­ció a com n’és, de fàcil, jutjar i condemnar els altres. La comèdia negra Back to life, estrenada la setmana passada pel canal Cosmo i també disponible a la plataforma Filmin, ha estat definida com “la nova Fleabag”: totes dues comparteix­en equip de producció i estan creades, escrites i dirigides per una dona. Si a Fleabag era Phoebe Waller-Bridge, aquí és Daisy Haggard, popular al Regne Unit per haver protagonit­zat diverses sitcoms. També comparteix­en el fet que les dues protagonis­tes són persones que se senten assetjades pel passat, el dolor i la culpabilit­at. I que es fiquen els espectador­s a la butxaca en un tres i no res.

A Back to life, Haggard interpreta la Miri, una exconvicta a la trentena que recupera la llibertat després de 18 anys a la presó per haver comès un crim. Episodi a episodi (la primera temporada consta de sis i ja està renovada per a una segona), l’espectador anirà descobrint detalls d’aquest delicte. En paral·lel a aquesta intriga més policíaca, la sèrie mostrarà com la Miri intenta, infructuos­ament, tornar a encaixar al poble de la costa que la va veure néixer. Porta l’etiqueta de culpable penjada a l’esquena, i comptarà ben poc què va ser el que va passar realment.

Presentada com una comèdia commovedor­a i irònica, li passa el mateix que a Fleabag, amb pocs somriures i molts cops directes al cor. Els pares de la Miri li donen suport aparentmen­t, però li han fet un flac favor dient-li, mentre està empresonad­a, que el seu amor de joventut encara l’espera. Serà una de les primeres realitats que descobrirà la Miri ja en llibertat: aquell amor no l’ha esperat, sinó que s’ha casat i té fills.

La relació amb els seus pares, amb aquest antic nòvio, amb la que era la seva millor amiga, amb el propietari d’un fish and chips que li ofereix feina i amb un veí que no sap res del seu passat traumàtic i amb qui pot mantenir una relació lliure de sospites seran les peces angulars d’aquesta ficció que retrata la duresa de la reinserció des d’un punt de vista molt quotidià. Haggard va parlar amb alguns exconvicte­s per documentar-se, i algunes de les vivències que li van explicar, com els problemes per registrar-se amb el metge de capçalera o amb l’asseguranç­a de la casa perquè hi viu un criminal convicte, apareixen a la sèrie.

Ha tardat una mica més del que s’havia anunciat, però Amazon Prime Video ja ha incorporat al catàleg les sis temporades de The Americans, una de les sèries de culte més elogiades de l’última dècada i que ofereix una estimulant tornada als anys finals de la guerra freda. Matthew Rhys i Keri Russell donen vida a dos agents soviètics del KGB que viuen infiltrats a prop de Washington i es camuflen com una família nord-americana exemplar amb dos fills. Una barreja trepidant de thriller d’espies i de retrat històric que, a més a més, va tenir un episodi final commovedor. Però no tingueu pressa. Assaboriu-la a poc a poc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain