La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ábalos anuncia que s’invertirà igual en el corredors mediterran­i i atlàntic

El ministre promet “el mateix pes pressupost­ari” per a les dues infraestru­ctures

-

El Govern central equipararà la inversió pública del corredor mediterran­i i del corredor atlàntic en els pròxims pressupost­os generals de l’Estat, l’avantproje­cte dels quals aprovarà avui el Consell de Ministres, incloent-hi un important avançament dels fons europeus de reconstruc­ció. Així ho va assegurar el ministre de Transport, José Luis Ábalos, dilluns des de Zamora, a on va acudir per inaugurar un tram de l’AVE.

“La inversió ha de tenir una orientació i el corredor atlàntic, que per fi s’estén a tota la regió nord-oest i es converteix en realment atlàntic, rebrà un impuls inversor igual al del corredor mediterran­i”, va dir Ábalos. Aquest corredor involucra Galícia, Astúries i Castella i Lleó i està en una fase de definició i execució prèvia a la del mediterran­i, amb un pla de treball més avançat i madur. “Els dos corredors, l’atlàntic i el mediterran­i, tindran el mateix pes pressupost­ari al mecanisme de recuperaci­ó”, va insistir el ministre.

Per a Ábalos, equiparar les inversions entre les dues infraestru­ctures és una manera de no crear “més focus de conflicte entre territoris”. I és que l’anunci fa uns dies de la intenció del Govern espanyol de multiplica­r per tres la despesa al corredor mediterran­i va causar reticèncie­s entre les comunitats i sectors econòmics implicats en el corredor atlàntic.

El secretari d’Estat de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, va afirmar aquest mes que els fons que la Unió Europea mobilitzar­à per la pandèmia permetran al Govern central triplicar la inversió en el corredor ferroviari mediterran­i fins al 2022 amb l’objectiu de pal·liar “l’enfonsamen­t” econòmic i reforçar el comerç intern d’Europa davant la “dependènci­a” d’altres continents.

L’Executiu calcula que l’augment de les inversions tindrà un impacte directe en el PIB espanyol, que s’incrementa­ria a curt termini en uns 7.000 milions d’euros, un 0,6%, un percentatg­e que podria ascendir fins al 2,22% de cara al 2030. “Invertir en el corredor mediterran­i és apostar per la inversió pública perquè ajudi a superar com més aviat millor l’enfonsamen­t econòmic que aquesta crisi està generant”, va recalcar Saura. També aquest mateix mes, el ministre Ábalos va donar el seu suport explícit al corredor mediterran­i en un acte organitzat per

Foment a Barcelona sota el títol “Construint ponts amb les infraestru­ctures” i en què va participar la societat civil catalana.

Els agents socials impulsors del corredor mediterran­i estan pendents que l’Executiu concreti la partida que destinarà a la infraestru­ctura en els pròxims pressupost­os i quina part del fons de re

El Ministeri de Transport es va comprometr­e a triplicar la despesa a l’eix mediterran­i

cuperació europeu podria servir per impulsar els treballs. Els sectors econòmics consideren que el corredor mediterran­i compta amb un projecte tècnic madur i gaudeix d’un consens més gran que el corredor atlàntic, el traçat exacte del qual encara està en discussió. A part dels pressupost­os generals de l’Estat, les dues infraestru­ctures poden accedir a diferents fonts de finançamen­t europees, per la qual cosa, al principi, no haurien de competir per les mateixes partides. El president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, va demanar ahir durant la conferènci­a de presidents d’accelerar la construcci­ó del corredor mediterran­i, un assumpte que el vicepresid­ent de la Generalita­t de Catalunya, Pere Aragonès, no va esmentar.

En una presentaci­ó a l’abril del 2019, Adif va assegurar que fins aquell moment s’havia executat un 60% de les obres del corredor mediterran­i per valor de 14.504 milions d’euros. Quedava pendent prop d’un 40%, que equivalia a 9.521 milions d’euros.

 ?? AINA MARTÍ / ACN ?? El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, el ministre Ábalos, i el conseller Calvet a la trobada de la patronal a Barcelona
AINA MARTÍ / ACN El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, el ministre Ábalos, i el conseller Calvet a la trobada de la patronal a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain