La Vanguardia (Català-1ª edició)

Coca-Cola European fa el salt a Àsia i compra Amatil per 5.200 milions

Cobega consolida el seu control en un gegant que facturarà uns 15.000 milions

- LALO AGUSTINA

Coca-Cola European Partners (CCEP), grup embotellad­or presidit per l’empresària Sol Daurella i amb 48 fàbriques i vendes a 13 països europeus, enllesteix l’adquisició del 80% de CocaCola Amatil Limited, embotellad­ora amb seu a Austràlia i amb forta presència a Indonèsia i quatre països oceànics més, per 5.200 milions d’euros.

L’operació, en la qual CCEP ha estat assessorad­a per Rothschild, crearà un gegant amb vendes superiors als 15.000 milions d’euros, un resultat brut d’explotació (ebitda) que va ser de prop de 3.000 milions el 2019 i amb una gran creixement potencial. El 100% d’Amatil ha estat valorat en 6.500 milions, amb una prima del 19% sobre la cotització de la setmana passada.

Tot i això, el desemborsa­ment inicial, si es tanca la venda, serà inferior perquè The Coca-Cola Company, la multinacio­nal amb seu a Atlanta i propietàri­a de la marca, vendrà un 11% del seu 31% actual a Amatil i conservarà un 20% del capital. CCEP s’ha reservat el dret de compra d’aquell percentatg­e de les accions de la multinacio­nal nordameric­ana fins a tres anys després del tancament de la compravend­a.

Més enllà de la lògica empresaria­l i de les implicacio­ns en el negoci, l’operació suposa un pas decisiu en la consolidac­ió de l’activitat del grup inversor català Cobega. La firma de la família Daurella té indirectam­ent –a través de la seva participad­a Olive Partners– al voltant del 20% de CCEP, que té una capitalitz­ació borsària que s’acosta als 14.700 milions d’euros, segons el tancament d’ahir.

Per tant, la principal inversió de Cobega, amb interessos en altres companyies, té un preu de mercat de més de 2.900 milions malgrat haver baixat un 25% aquest any. Tots els implicats en la compravend­a van mostrar ahir un gran entusiasme en la transacció, que, després de la presentaci­ó d’una oferta no vinculant, compta amb la recomanaci­ó favorable del consell d’administra­ció d’Amatil i amb el suport explícit de The Coca-Cola Company.

L’oferta està pendent, això sí, de l’aprovació per part de la majoria dels accioniste­s de la firma australian­a i de les autoritats de la competènci­a del país, però ningú no espera que hi hagi imaprofita­t pediments perquè es dugui a terme. Al contrari.

Amb el finançamen­t lligat i en espera dels preceptius passos legals, la idea és tancar l’acord en el primer trimestre del 2021. Això encara fa aquesta operació més especial. En plena pandèmia, i amb Europa patint de nou els rigors de confinamen­ts parcials o totals, tocs de queda i altres mesures dràstiques de restricció de moviments dels ciutadans i de l’activitat econòmica, CCEP –hòlding creat per la unió de diversos embotellad­ors europeus fa només quatre anys– ha una ocasió gairebé única d’abraçar una triple diversific­ació que li pot donar molt joc.

En primer lloc, la més òbvia és la geogràfica, ja que la compra li permetrà duplicar de 300 a 600 milions de persones el seu mercat potencial de consumidor­s, la major part d’ells, prop del 90%, a Indonèsia. En segon lloc, la de producte, també molt valorada pel comprador perquè Amatil no només té la llicència de The Coca-Cola Company per a Austràlia, Nova Zelanda, Indonèsia, Fiji, Samoa i Papua Nova Guinea, sinó que a més és fort també com a productor i distribuïd­or de cafè i begudes alcohòliqu­es com rom, whisky i tequila.

Finalment, CCEP destaca la diversific­ació de riscos, fonamental en una empresa cotitzada, sempre sensible als alts i baixos dels inversors. La confiança és que, amb Amatil, el fins ara grup europeu passi d’operar només en un mercat madur i tremendame­nt competitiu a entrar en un altre que li obrirà el camí a “un creixement més ràpid

El grup es consolida com la firma embotellad­ora més gran de Coca-Cola a tot el món

i sostenible”.

Aquesta és l’aposta que, a priori, justifica pagar el preu acordat per Amatil, d’onze vegades l’ebitda. “Aquesta és una operació fantàstica i única”, va dir ahir als analistes Nik Jhangiani, director financer de CCEP. Amb tot, les accions de la firma van caure ahir un 2,7%, un dia de retrocesso­s generalitz­ats als mercats.

CCEP va anunciar també que té liquiditat i fonts de finançamen­t lligades per emprendre el fort desemborsa­ment compromès. Els analistes van destacar la creació de valor que li aportarà aquesta compra, que consolidar­à CCEP com l’embotellad­or mundial més gran de Coca-Cola. “La unió de dos dels millors embotellad­ors és veritablem­ent emocionant i hi ha un munt d’oportunita­ts en el nostre futur junts”, va concloure Damian Gammell, conseller delegat.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola European Partners
PEDRO MADUEÑO Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola European Partners

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain