La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ràbia esclata a Itàlia

Les protestes dels afectats per les restriccio­ns desemboque­n en violència

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

“No sé si em val la pena obrir només per al dinar”, deia ahir el propietari d’un restaurant del Borgo romà. “De moment ho faig, però si no arriben aviat més ajuts, hem de tancar. Ja tinc la meitat de cambrers que l’any passat”, lamentava mentre servia uns quants comensals. El restaurant estava mig buit.

Itàlia està vivint amb neguit els primers dies de l’aplicació de l’últim Govern que obliga, entre altres coses, a la restauraci­ó a tancar a les sis de la tarda. Un quart de la caixa habitual per a molts establimen­ts, que no només es perden els sopars, sinó també les copes o els famosos aperitius italians. Els gimnasos, cinemes, teatres, parcs recreatius i altres espais de lleure no poden obrir a cap hora del dia, malgrat que s’han passat mesos invertint en noves mesures anticontag­i per als seus locals. “Hem d’evitar les oportunita­ts de contacte social. Amb la corba creixent no podem il·lusionar-nos amb gent anant tranquil·lament al gimnàs o al restaurant”, va dir ahir el primer ministre italià, Giuseppe Conte.

El nou decret s’ha convertit per a molts en la gota que ha fet vessar el got. El desànim generalitz­at que es nota a Itàlia en aquestes últimes setmanes ha donat pas a la ràbia de molts col·lectius que s’estan manifestan­t espontània­ment al llarg del país. Unes manifestac­ions que, si bé durant el dia són pacífiques protestes contra el Govern, quan cau la nit s’han convertit en veritables disturbis violents.

Grans capitals italianes han vist llançar còctels molotov o saquejos de botigues. El model va ser Nàpols. Divendres passat, centenars de persones es van dirigir en processó davant la seu la presidènci­a de la regió per protestar contra el toc de queda i la falta d’ajuts sota el lema “Tu ens tanques, tu ens pagues”. La manifestac­ió va evoluciona­r cap a xocs violents amb la policia, amb llançament­s d’objectes i destrosses de cotxes de les forces de l’ordre.

La metxa napolitana ha pres en d’altres vint ciutats italianes, ajudada per les xarxes socials. Comerciant­s, estudiants, empleats d’hostaleria, de centres esportius o taxistes estan protestant aquests dies contra les noves restriccio­ns. “Llibertat, llibertat, volem llibertat per treballar”, clamen al voltant del país. També representa­nts del món de la cultura, que han enviat una carta de protesta al Govern firmada fins i tot per Nanni Moretti.

A Milà, dilluns, centenars de persones es van manifestar i entre ells alguns van llançar còctels molotov, bengales i petards contra la policia. Alguns encaputxat­s amb el rostre cobert per màscares es van plantar fins a la seu del Govern regional de la Llombardia. A

Torí, la cèntrica plaça Castello es va convertir en una batalla campal on les forces de l’ordre van arribar a dispersar els concentrat­s amb gas lacrimogen. Es van cremar contenidor­s, es van atacar aparadors i es van saquejar negocis del centre, entre ells la de la luxosa botiga de Gucci. A Roma, ahir la policia va dispersar manifestan­ts convocats pel grup neofeixist­a Forza Nuova amb canons d’aigua.

Els investigad­ors creuen que no són els comerciant­s i restaurado­rs

A Milà i Torí es van llançar còctels molotov i es van saquejar botigues

El virus no dona treva i ahir es va tornar a superar el rècord amb gairebé 22.000 casos

que cometen aquests actes violents, sinó que entre ells s’hi estan infiltrant els que sempre aprofiten per provocar aldarulls en aquest país. És a dir, ultres d’equips de futbol, membres de l’extrema dreta i, en el cas de Nàpols, la mà de la Camorra que utilitza qualsevol tensió social per estendre la seva influència. Hi ha desenes de detinguts. Per provar de calmar els ànims, el Govern va aprovar ahir un nou paquet de més de 5.000 milions en ajuts per donar suport als sectors afectats per les noves restriccio­ns. “Tenim ja una pandèmia que ens crea tants problemes, intentem solucionar-la de manera constructi­va. la violència només porta violència”, va declarar el premier. Conte està cada vegada més acorralat, amb l’oposició de dretes provant de treure rèdit polític dels descontent­aments, i també l’ex-primer ministre Matteo Renzi, que en teoria dona suport a la coalició governamen­tal, desmarcant-se a l’exigir que canviï l’últim decret.

Mentrestan­t, el virus no dona treva. Encara no es noten els efectes de les mesures. Ahir Itàlia va tornar a batre un rècord i va registrar 21.994 contagis, el màxim des de l’inici de l’emergència, amb més de 174.000 test realitzats en un només dia.

Preocupa l’augment d’hospitalit­zats, el de morts –ahir van ser 221– i els 1.411 ingressats a les UCI, tot i que encara es troben per sota del nivell d’alerta. Un altre avís ve del Ministeri d’Exteriors: els italians han d’evitar viatjar a l’estranger perquè no es descarten noves restriccio­ns als trajectes internacio­nals.

 ?? CLAUDIO FURLAN / AP ?? Xocs ahir a la nit a Roma entre la policia i manifestan­ts convocats pel grup neofeixist­a Forza Nuova
CLAUDIO FURLAN / AP Xocs ahir a la nit a Roma entre la policia i manifestan­ts convocats pel grup neofeixist­a Forza Nuova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain