La Vanguardia (Català-1ª edició)

El boicot contra França arrenca a mig gas al món musulmà

El 90% del Parlament de Turquia condemna la “la retòrica malalta” de Macron

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Les caricature­s de Mahoma publicades en un diari danès el 2005 han deixat una reguera de sang en quatre continents. Un serial tràgic que va arribar al clímax deu anys després amb la matança a la redacció de Charlie Hebdo. En la quinzena temporada, el drama agafa un nou ímpetu, amb dos presidents en hores baixes en sengles papers estel·lars.

El francès Emmanuel Macron s’ha convertit en la nova diana del sector ofès del carrer àrab i musulmà. Per a ells representa l’encarnació més acabada de la islamofòbi­a a Europa, a causa de la defensa irreductib­le de la llibertat d’expressió, inclosa la blasfèmia, en un país que porta el laïcisme a l’ADN.

Tot i això, l’altra república laica per excel·lència –encara que amb president islamista– va censurar ahir durament Macron. Ni més ni menys que un 90% dels diputats de l’Assemblea de Turquia, tant de la coalició de Govern com de l’oposició, va aprovar una declaració unitària condemnant “la retòrica malalta” del president francès, que segons ells “pot provocar una ruptura amb conseqüènc­ies globals”.

Recep Tayyip Erdogan, que dubtava de “la salut mental” de Macron fa uns dies, ha aconseguit així fer pinya, mentre des de Brussel·les se li recorda que Turquia necessita més Europa que no pas Europa Turquia.

La seva crida al boicot de marques franceses ha tingut fins ara un seguiment testimonia­l al món musulmà, limitada pràcticame­nt a alguns productes alimentari­s. Només a la capital de Bangla Desh s’ha produït una manifestac­ió de més de deu mil islamistes, que es va dissoldre sense grans incidents al no poder assolir l’ambaixada de França.

Tot i així, París crida als seus conciutada­ns a la cautela en diversos països. I els ambaixador­s francesos, en qualsevol cas, han estat cridats a capítol a l’Iran i al Pakistan. A Islamabad, el Parlament també ha emès una declaració de condemna, no del degollamen­t del professor de secundària, Samuel Paty, en mans d’un assassí txetxè, sinó de la suposada “retòrica incendiàri­a” del cap d’Estat francès.

A la mateixa Istanbul hi va haver ahir una minúscula manifestac­ió de funcionari­s pròxims al Govern. I res més. La polèmica, no obstant això, intenta obrir una bretxa en l’aliança entre França, Egipte, els Emirats i Aràbia, que xoca amb Turquia a Líbia i a la Mediterràn­ia Oriental.

A la mateixa terra del profeta de l’islam –el naixement del qual se celebra aquesta setmana– el Govern saudita no ha volgut respondre a la provocació i ha fet una crida a evitar provocacio­ns. Tot i això a Abu Dhabi, un “consell de savis”, presidit per l’imam d’Al-Azhar, s’ha proposat de portar a judici Charlie Hebdo .AQatar, una universita­t ha suspès la setmana de cultura francesa. Mentre que a Kuwait i a Jordània és on s’han buidat més rebostos de supermerca­ts i fins i tot algun restaurant ha encatifat el terra amb retrats de Macron.

L’islam és, com el judaisme, una religió iconoclàst­ica. Fa tres mesos, Erdogan va ordenar tapar sense contemplac­ions la imatge de Jesucrist a Santa Sofía, el temple més important de la cristianda­t durant un mil·lenni. Va dir

A la mateixa terra del profeta de l’islam, el Govern saudita ha fet una crida a evitar provocacio­ns

que la reconversi­ó del museu en mesquita era “una decisió interna”. En línies semblants, el ministre de l’Interior gal ha dit que la República Francesa obeeix les seves lleis i no d’altres.

Encara que ningú no vulgui assumir la contradicc­ió de donar estatut de refugiat a islamistes txetxens mentre es defensa el dret a blasfemar.

Erdogan, finalment, ha presentat denúncia contra l’ultradretà holandès Geert Wilders, que va difondre una caricatura seva amb un turbant explosiu.

Mentrestan­t, a Nova Delhi, lluny dels focus, el primer ministre Narendra Modi trencava ahir un tabú de 73 anys al notificar que des d’ara qualsevol indi pot adquirir propietats al disputat Caixmir, de majoria musulmana, obrint així la porta a un tomb demogràfic. Modi blindava aquest gir convidant al seu costat –ni més ni menys que el dia Negre amb què els sobiranist­es caixmirs lamenten l’annexió– el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, amb qui firmava un pacte militar.

 ?? MAHMUD HAMS / AFP ?? Recollida de firmes a Gaza contra el president francès per la defensa irreductib­le de la llibertat d’expressió, inclosa la blasfèmia
MAHMUD HAMS / AFP Recollida de firmes a Gaza contra el president francès per la defensa irreductib­le de la llibertat d’expressió, inclosa la blasfèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain