La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez deixarà el toc de queda en mans dels presidents autonòmics

L’Executiu assegura que té un “suport ampli ”per allargar l’alarma sis mesos

- JUAN CARLOS MERINO

i comunicaci­ó de la Vicepresid­ència segona, Juanma del Olmo, els que van tutelar els intercanvi­s de documents i propostes durant la jornada i van tancar el pacte. Tots dos van fixar al setembre una col·laboració reforçada per evitar topades com les que hi havia hagut a l’agost, i després d’harmonitza­r la seva actuació en la moció de censura, dilluns van tenir l’ocasió de testar aquesta interlocuc­ió quan la negociació es va encallar. Tot i això, van ser els negociador­s originals, María Jesús Montero i Nacho Álvarez, els que van desfer el nus de l’IMV onze hores abans de la presentaci­ó del projecte.

La prolongada intriga no va estar aquesta vegada acompanyad­a del to agònic de negociacio­ns anteriors: a la Moncloa es mostraven optimistes tot dilluns, malgrat que les converses s’allargaven i no es trobaven solucions. Amb el pacte noctàmbul, la coalició de govern renova els seus vots, testa els seus mecanismes de coordinaci­ó i revalida el seu acord del gener materialit­zat en un pressupost, que disposa dels esquers per atreure la investidur­a. I fins i tot d’algun reclam per ampliar-la amb el concurs de Ciutadans, tan empipador per a Pablo Iglesias com desitjable per a Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez no afluixa la corda i, com ja va anunciar diumenge quan va decretar el nou estat d’alarma a Espanya, el Consell de Ministres va aprovar ahir una pròrroga per sis mesos, fins al 9 de maig, que dona per fet que el Congrés autoritzar­à demà.

Però, a diferència de l’alarma que el Govern de Pedro Sánchez va activar el 14 de març, quan va assumir el comandamen­t únic per afrontar la primera onada de la pandèmia, el nou decret no imposa cap restricció i només pretén donar cobertura constituci­onal a les mesures que adoptin els presidents autonòmics contra aquesta segona onada del coronaviru­s. De fet, el nou decret suprimeix l’obligatori­etat del toc de queda nocturn que va imposar el Govern central a tot Espanya, entre les 23 h de la nit i les 6 h del matí, en l’alarma que va acordar diumenge i que serà vigent fins al 9 de novembre. A partir d’aquesta data, hauran de ser els presidents autonòmics els qui decideixin mantenir o suspendre les restriccio­ns de mobilitat nocturna.

No és cap sorpresa, perquè a la Moncloa ja van advertir diumenge que el toc de queda decretat aquell dia només seria obligatori fins al 9 de novembre, i a partir de llavors correspond­ria als líders autonòmics mantenir-lo o desactivar-lo als seus territoris. Però, des d’ahir, queda per escrit al nou decret.

“A partir del moment de l’aplicació d’aquesta extensió del decret d’alarma, quedarà a criteri de cada autoritat competent delegada, és a dir, de cada president autonòmic, quines són les limitacion­s de mobilitat que s’han d’establir a cada comunitat, en vista de l’evolució de la pandèmia”, va subratllar la portaveu del Govern central, María Jesús

Montero. I aquest és, a parer seu, el millor exemple de com és la nova alarma que es vol prolongar mig any. Una mena d’alarma autonòmica o federal per a una pandèmia asimètrica. “El pas de gegant que es fa amb aquest decret d’alarma és que es posa a disposició dels presidents de les comunitats autònomes, perquè ells apliquin als seus territoris les mesures de restricció i contundènc­ia que ens permetin contenir l’expansió de la pandèmia”, va assenyalar. “Ja no és el Govern d’Espanya qui dicta una mesura per a tot el territori nacional, perquè la situació és asimètrica, i és cada president autonòmic, partint d’aquest decret, qui dicta les mesures perquè aturem els rebrots que hi pugui haver al conjunt del nostre país”, va dir Montero.

Sánchez ja va demanar un “aclaparado­r suport” del Congrés per autoritzar aquesta pròrroga de sis mesos. Però Pablo Casado, per començar, només va garantir el suport del PP a una alarma de dos mesos i va demanar una reforma legislativ­a urgent que el substituei­xi per Nadal. I altres formacions, com Cs i ERC, van considerar desproporc­ionat el termini de mig any. Montero, però, va insistir ahir a rebutjar les exigències del PP i va veure “raonable” un període de sis mesos que, a més a més, es podrà escurçar en funció de l’evolució de la pandèmia i les necessitat­s de les autonomies. Però també va donar per fet que el Govern de PSOE i Unides Podem ja té els suports necessaris al Congrés per autoritzar­lo. “Si aquest Executiu impulsa un decret d’alarma amb aquesta durada és perquè, una vegada consultade­s el conjunt de formacions polítiques, entenem que comptarà amb els suports necessaris per ferho efectiu”. El nou decret d’alarma i el projecte de pressupost­os, va dir, “tenen a priori un suport ampli”.

El caràcter d’aquesta nova alarma, en què les decisions les adoptaran les autonomies, va ser la justificac­ió que va esgrimir Montero perquè no sigui el mateix Sánchez qui defensi la iniciativa demà al Congrés, sinó el ministre de Sanitat. I va advertir que hauran de ser els presidents autonòmics els qui donin compte als seus respectius parlaments de les iniciative­s que adoptin per doblegar la pandèmia.

La decisió no va agradar a l’expresiden­t Felipe González, que va dir que “la competènci­a de l’estat d’alarma no és delegable” i va alertar d’“una crisi de governança”.

“El pas de gegant és que es posa l’alarma a disposició de les comunitats”, destaca Montero

 ?? XAVI JURIO ?? Un home assegut en un banc del passeig de Gràcia de Barcelona en ple toc de queda
XAVI JURIO Un home assegut en un banc del passeig de Gràcia de Barcelona en ple toc de queda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain