La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malestar? Fraternita­t!

- Antoni Puigverd

La propagació del virus torna a ser tan espantosa, que els governs central i autonòmics, amb dificultat­s, dubtes i no poques picabarall­es, estan imposant severes restriccio­ns a la vida econòmica i social. Propietari­s i treballado­rs de restaurant­s i cafeteries ja en tenen malaventur­ada prova. Tothom tem que calgui imposar mesures molt més dràstiques que el toc de queda. Ja no es descarta un nou i extremós confinamen­t. La proposta del president Sánchez d’allargar l’estat d’alarma fins a la primavera no té gaire consens, però indica que les previsions són molt pessimiste­s. El virus, ho sabíem, és molt contagiós; però encara desconeixe­m amb quin grau de virulència es comportarà quan faci fred.

Les actuals restriccio­ns obeeixen a la inconscièn­cia d’una part de la ciutadania en el temps de lleure. Però, atès que els llocs tancats i el transport públic són grans fonts de contagi, els experts recomanen frenar al màxim les relacions laborals. D’aquí la insistènci­a en el teletrebal­l; i com que el teletrebal­l només es possible en determinat­s sectors laborals, la gran víctima de la Covid-19 és i serà l’ocupació. La taxa d’atur ha pujat fins al 16,3%. Ens acostem a marxes forçades al 20% d’aturats. Una xifra catastròfi­ca a la qual cal afegir-hi els ERTO, oficialmen­t empleats, però desvincula­ts de la seva feina des de fa mesos. La meitat dels llocs de treball perduts

Com la salut i com l’economia, la democràcia està en perill; el paraigua d’Europa és ample, però no fa miracles

s’han recuperat, però podran resistir l’embat d’una segona onada?

Per postres, hi ha una dada terrorífic­a: l’atur juvenil ja passa del 40%. La xifra és tan dramàtica que parla per si sola. Es veu a venir la tragèdia social. Per això, darreramen­t, diversos analistes subratllen aquesta paradoxa: just quan sembla que la polaritzac­ió política comença a modularse, el malestar social apareix com el gran repte del país. A Itàlia ja és al carrer. Aquí pot ser-hi qualsevol dia. Corrents ideològics antagònics jugaran a encendre el malestar. Les extremes dretes i esquerres ja estan preparant l’encenedor. És ben clar que, al marge dels malalts greus i dels morts per causa del coronaviru­s, la gran víctima d’aquesta pandèmia és l’economia, en abstracte, i, en particular, l’ocupació. Les classes mitjanes i populars, en decadència des de fa més d’una dècada, estan a punt de tocar fons.

Malgrat els pressupost­os socials que es preparen, ben aviat el dilema es plantejarà de manera molt crua. D’una banda, desordre, revolta, potser violència, per part dels perdedors, que seran molts. De l’altra, molta por i demanda d’ordre i mà dura per part dels que se salvin de la catàstrofe. La solució autoritàri­a, que ja estava molt ben situada en l’escenari mundial, guanyarà molts punts. Com la salut i com l’economia, la democràcia està en perill. El paraigua d’Europa és ample, però no farà miracles. La nostra democràcia només se salvarà si, a més de fomentar la concertaci­ó per fer front al virus, els partits consensuen un gran pacte social, connecten amb la societat civil i impulsen un gran corrent de fraternita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain