La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC explorarà una aliança amb Units, la Lliga Democràtic­a i Lliures

Iceta i Illa es reuneixen divendres amb representa­nts dels tres partits catalanist­es

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

El PSC explorarà si és viable una coalició amb diversos actors del catalanism­e polític de cara a les pròximes eleccions al Parlament. A les últimes ja s’hi va presentar amb Units per Avançar, el partit hereu d’Unió. Ara els socialiste­s estudiaran la possibilit­at d’ampliar aquella aliança amb la Lliga Democràtic­a i Lliures, amb l’objectiu de formar una majoria alternativ­a a l’independen­tisme.

Encara no hi ha hagut cap reunió i el projecte està en fase embrionàri­a. Però divendres està prevista una trobada al Casal Joan Reventós, la seu central dels socialiste­s catalans, de dirigents dels tres partits –Ramon Espadaler, d’Units; Astrid Barrio i Josep Ramon Bosch, de la Lliga, i Antoni Fernández Teixidó, de Lliures– amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i el secretari d’organitzac­ió, el ministre Salvador Illa.

El catalanism­e polític ha intentat sense èxit aquests últims mesos articular una candidatur­a unitària que agrupi també els sobiranist­es contraris a la via unilateral com el Partit Nacionalis­ta de Catalunya (PNC) de Marta Pascal, i fins i tot el PDECat després de consumar-se la seva ruptura amb el nou Junts de

Carles Puigdemont. Quan van constatar que no era possible, la Lliga, Lliures i Convergent­s van signar a l’estiu un acord per presentar-se en una sola candidatur­a a les eleccions. Tot i que sempre hi ha hagut contactes, Units va rebutjar aquella fórmula, i estudiava la possibilit­at d’aliar-se amb el PNC. Però aquestes últimes setmanes els hereus d’Unió advocaven per reeditar la seva entesa amb els socialiste­s, que no els van tancar mai la porta a repetir el pacte del 2017.

En la reunió de divendres no hi participar­à Convergent­s, que comparteix una comissió amb la Lliga i Lliures per elaborar un programa electoral conjunt. El seu líder, l’exconselle­r Germà Gordó, va ser processat en el cas del 3% per l’Audiència Nacional, que investiga la corrupció de Convergènc­ia, i està citat com a imputat precisamen­t divendres per la peça separada del presumpte blanqueig en aquest partit.

La cita de divendres no és un fet estrany. El desembre de l’any passat, durant la clausura de l’últim congrés del PSC, Iceta ja va apostar per buscar aliances amb aquests sectors del catalanism­e, tot i que

Els socialiste­s ja es van mostrar disposats a dialogar amb aquests actors ara fa un any

aleshores no hi va haver cap concreció. Els partits que es reuniran ara van saludar llavors la seva proposta, que, de fet, no es dirigia a partits, sinó a sectors polítics, tal com va matisar l’endemà el líder socialista. També s’incloïa en aquell ventall el llavors grup de Poblet, l’origen del PNC, malgrat que són sobiranist­es. A priori no se’ls tancaria la porta, però Iceta ja ha deixat clar que, si aconseguei­x entrar al Govern, de cap manera l’objectiu serà la celebració d’un referèndum, que sí que és al full de ruta del PNC, tot i que sigui a llarg termini.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Miquel Iceta, Astrid Barrio i Josep Ramon Bosch el dia 14
XAVIER CERVERA Miquel Iceta, Astrid Barrio i Josep Ramon Bosch el dia 14

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain