La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rècord de despesa social i inversió pública

-

El projecte de llei de Pressupost­os Generals de l’Estat aprovat ahir pel Consell de Ministres, que avui serà lliurat per la ministra d’Hisenda a les Corts per sotmetre’l a debat, preveu un augment de la despesa pública superior al 50%, que és el més gran que es recorda en la història recent. Aquests expansius comptes públics per al 2021 tenen l’objectiu de lluitar contra la profunda recessió derivada de la pandèmia de la Covid-19, d’incrementa­r l’ajuda als sectors més castigats per la crisi i d’impulsar la transforma­ció ecològica, digital i tecnològic­a de l’economia.

Tant el president del Govern central, Pedro Sánchez, com el vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, en una inusual compareixe­nça a les nou del matí, van destacar l’important component social del projecte de pressupost­os que justament van acabar de negociar en la nit anterior. Són molts diners els que està previst gastar el 2021. Sánchez va parlar de 239.000 milions d’euros, inclosos els 27.000 milions dels fons comunitari­s que han d’arribar de Brussel·les. El gran dubte està en saber si les administra­cions públiques espanyoles tindran prou capacitat per gestionar adequadame­nt i amb eficiència aquest gran volum de diners públics. Cal gastar molt i ràpid i això dificulta poder fer-ho bé. Però no hauria de malbaratar-se ni un euro perquè un elevat percentatg­e d’aquesta despesa anirà amb càrrec a l’endeutamen­t públic i, per tant, recaurà sobre l’esquena de les futures generacion­s.

Tant Sánchez com Iglesias van posar tot l’èmfasi en el rècord d’augment de la despesa social i de la inversió pública. És evident que tots dos són clau per combatre la gran fractura social que ha deixat la crisi i per exercir de motor de l’activitat. Però va sorprendre que no destaquess­in ni comentessi­n l’existència de suports i estímuls per a la iniciativa privada, que, no ho oblidem, és la principal creadora de llocs de treball. El vicepresid­ent segon va arribar a dir, fins i tot, que aquests pressupost­os suposen el final de l’etapa neoliberal de l’economia espanyola, una afirmació que no fomenta gens la confiança necessària per a la urgent generació d’inversions i d’ocupació. La taxa d’atur, segons l’EPA feta pública ahir, continua per sobre del 16% de la població activa sense comptar els més de 700.000 treballado­rs en ERTO.

Tant la ministra d’Economia, Nadia Calviño, com la d’Hisenda, María Jesús Montero, havien repetit en les últimes setmanes que, atesa la fràgil situació de l’economia, no era el moment d’apujar impostos. Però Sánchez i Iglesias van anunciar el contrari: pujarà l’IRPF per a les rendes més altes, s’incrementa­rà la tributació de les grans empreses i s’augmentarà l’impost sobre el patrimoni, a més del dièsel per a l’automoció no profession­al, així com l’aplicació de les taxes sobre les grans tecnològiq­ues i sobre les transaccio­ns financeres. Des de mitjans governamen­tals s’assenyala que tot això afecta molt pocs contribuen­ts i treuen importànci­a a aquestes mesures tributàrie­s per la seva escassa incidència. Però, al marge d’això, amb aquestes pujades es llança un missatge negatiu per a la confiança, que és clau per a la inversió i l’ocupació. Sobretot perquè aquest fet reflecteix que la part més radical del Govern espanyol, encapçalad­a per Iglesias, ha guanyat el pols –encara que sigui simbòlicam­ent– que mantenia amb les dues ministres citades, que són més pragmàtiqu­es i estan més alineades amb Brussel·les. La seva idea que paguin més els que més tenen ha guanyat, encara que sigui per la mínima. Iglesias també ha aconseguit que el Govern es comprometi en la intervenci­ó del mercat d’habitatges de lloguer, cosa que, segons el parer del sector, reduirà l’oferta i agreujarà el problema.

Si s’inverteixe­n bé els diners, són uns pressupost­os que en qualsevol cas, com va dir Sánchez, hauran de contribuir a modernitza­r el teixit productiu, a través de la millora de les infraestru­ctures, l’educació, la formació profession­al, la ciència i la innovació, així com a enfortir l’Estat de benestar a través de la millora de la sanitat, les pensions, els ajuts socials i l’habitatge.

Iglesias guanya el pols a Calviño a l’imposar una pujada d’impostos en els pressupost­os per al 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain