La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni el pallasso, ni el tenor, ni el senglar

- Norbert Bilbeny

Hi ha tres coses que no podem venir a fer aquí: ni el pallasso, ni el tenor, ni el senglar”, va dir Ortega y Gasset el 30 de juliol del 1931 a les Corts republican­es. El diari de sessions d’aquell Congrés, presidit per un altre filòsof, Julián Besteiro, registrava intervenci­ons que no prometien el millor per al nou règim: “facciós”, “menjacapel­lans” o l’esmentada “senglar”.

Pérez Madrigal era “el Senglar de les Corts”. Una vegada va cridar: “El senyor Balbontín viu de les dones!”. Però José Antonio Balbontín, que va arribar a magistrat del Suprem, també li va etzibar a un altre: “A sa senyoria li trenco jo la cara!”. El diputat Menéndez va titllar Gil-Robles de “perfecte imbècil”. El president va demanar tres vegades que ho retirés, però s’hi va resistir i va quedar en “imperfecte imbècil”. Besteiro, que a més de bo era catedràtic de Lògica, va actuar amb paciència i ironia. Un vespre d’estiu i d’acaloramen­t verbal, un diputat va preguntar: “Senyor president, ens podem treure l’americana?”. El president va respondre: “Sí, però a condició que cadascú es tregui la seva”.

Les Corts actuals no assoleixen el grau de barroeria en què de vegades queien les republican­es. Però han iniciat la mateixa deriva. En l’última sessió d’investidur­a, els dimecres de control i en la recent moció de censura s’ha sentit dir “felló”, “guerracivi­lista”, “president fake”, “Govern il·legítim”, “gestió criminal”, “terroriste­s”, “vergonya”, “colpista”, “mafiós”. Un llenguatge que sol coincidir amb els que piquen a terra i donen cops a la taula per fer escàndol i fer callar l’adversari. El diputat Baldoví va dir d’ells: “No necessiten til·la, el que cal és una cosa que es dona a les escoles: educació”. El Congrés té un reglament amb articles referits a l’ordre, cortesia i disciplina parlamentà­ries que la Mesa ha de fer complir. Pitjor que una mala educació, les desqualifi­cacions expressen rancúnia, si no odi.

Prenguem exemple de l’actuació de l’speaker i de les Standing Orders del Parlament britànic. Allà estan prohibits insults com ara “traïdor”, “covard”, “porc”, “pocavergon­ya”, “nazi” o “gamberro”. El Congrés no pot ser la pantalla de la degradació de la política i la mostra televisada de la crisi de legitimita­t de les institucio­ns. Estem pendents de la responsabi­litat del Congrés.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain