La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les UCI de vuit autonomies, al caire del col·lapse

Sanitat demana d’implementa­r les restriccio­ns davant el risc real de saturació d’aquí tres setmanes Espanya va fer ahir dos nous rècords: 267 morts –746 els últims set dies– i gairebé 18.500 casos El 46% de les persones ingressade­s a l’UCI a Catalunya só

- CELESTE LÓPEZ 1 octubre 26 octubre 1 maig 1 octubre 26 octubre

La situació de la pandèmia s’agreuja. Els contagis pugen dia rere dia (ahir es va batre un altre rècord, amb gairebé 18.500 nous casos i 267 morts, dels quals 746 els últims set dies), i això es tradueix en un augment dels ingressos hospitalar­is i en l’ocupació dels llits de les UCI. La por de les autoritats sanitàries es dispara, precisamen­t, quan veuen aquesta última dada, la del percentatg­e de llits de crítics ocupats per pacients de la Covid-19, que creix sense control, perquè el col·lapse porta implacable­ment a l’augment de la xifra de morts. Vuit regions (sis comunitats i les dues ciutats autònomes) tenen percentatg­es d’ocupació superiors a un 37%. Les alarmes en aquests territoris s’han disparat: han d’abaixar la corba immediatam­ent perquè no fer-ho implicarà que en el termini màxim de 20 dies les UCI estaran col·lapsades... un altre cop.

Aragó, Catalunya i Madrid ja superen un 40% d’ocupació, mentre que Castella i Lleó, Navarra i La Rioja se situen per sobre d’un 37%.

FONT:

Pel que fa a les ciutats autònomes, la situació de Melilla és dramàtica, amb un 65% dels llits de les UCI ocupats per malalts de la Covid-19, mentre que Ceuta s’acosta a un 42%, segons les dades facilitade­s pel Ministeri de Sanitat.

Són xifres aterridore­s que ens

26/X

19/VIII

PACIENTS COVID A LES UCI DELS PRINCIPALS HOSPITALS CATALANS Hospital Taulí (Sabadell)

Hospital de Can Ruti (Badalona) fan tornar al que va passar al març i l’abril passats, però amb l’agreujant que, si aleshores la pandèmia va fuetejar una Espanya que desconeixi­a la virulència del coronaviru­s, ara sí que la coneix i, tot i això, la possibilit­at real de col·lapse ha tornat, indiquen experts en salut

NOMBRE DE PACIENTS A L’UCI PER COVID A CATALUNYA pública que s’han passat mesos, d’ença que a l’agost la xifra de casos va començar a pujar, demanant l’adopció de mesures.

Les dades relatives a la situació dels hospitals indicades als paràgrafs anteriors podrien fer pensar que la resta de les comunitats estan en més bona situació. Però no és així. Perquè, malgrat que en moltes autonomies la mitjana d’ocupació de llits a les UCI podria fer pensar que tenen la situació controlada, la realitat és ben diferent.

És el cas d’Andalusia, amb un percentatg­e de llits d’UCI, segons Sanitat, que se situa per sobre d’un 20%. Però a Granada, per exemple, la situació és insostenib­le, segons confirmen a aquest diari metges intensivis­tes dels hospitals Virgen de las Nieves i el clínic San Cecilio del Parc Tecnològic de la Salut. La Conselleri­a de Salut ha anunciat

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Un sanitari d’emergèncie­s posant-se l’equip ahir a l’hospital del Mar
30%
4.636
19/VIII
MARTA PÉREZ / EFE Un sanitari d’emergèncie­s posant-se l’equip ahir a l’hospital del Mar 30% 4.636 19/VIII

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain