La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cau al nivell més baix l’ajuda estatal a la dependènci­a

-

El finançamen­t estatal a l’ajuda a la dependènci­a va caure el 2019 al nivell més baix des que la llei va entrar en vigor el 2007. L’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials va donar a conèixer ahir les dades i va alertar que les comunitats autònomes no poden fer front a les demandes, amb una llista d’espera de 234.000 persones, i 147.000 més pendents de validació.

Segons aquesta associació, les autonomies van finançar un 83,9% del sistema de dependènci­a, i l’aportació estatal es va situar en un 16,1%. La despesa mitjana per persona dependent atesa va ser de 7.948 euros, dels quals l’Administra­ció central “va aportar només 1.276 euros en concepte de nivell mínim garantit, de la qual cosa es dedueix que finança 106 euros al mes per cada persona”.

El finançamen­t de la dependènci­a, es recorda, es va retallar per decret llei el 2012, i ha anat caient. Els directors i gerents de serveis socials també alerten de les grans desigualta­ts entre territoris. Segons la normativa, l’Estat ha d’aportar un 50% del finançamen­t.

Les comunitats que més inverteixe­n en dependènci­a per habitant i any són el País Basc, Extremadur­a i Castella i Lleó. I les que menys, les Canàries, Galícia i les Balears. Catalunya és a l’onzè lloc.

Pel que fa als pressupost­os per a l’any 2021, aquesta associació indica que “toca conformar-se amb els 600 milions d’euros” i recorda que amb això l’Estat n’arribaria a finançar un 22%, molt lluny del 50%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain