La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Mediterran­i rep 630 tones de plàstic cada dia

Egipte, Itàlia i Turquia encapçalen el rànquing

- ANTONIO CERRILLO

També el podríem anomenar Mare Plasticum. Unes 229.000 tones de plàstics s’aboquen cada any al Mediterran­i. Són gairebé 630 tones al dia: l’equivalent a una hipotètica descàrrega de 500 contenidor­s (d’1,25 tones) cada 24 hores. Són dades del nou informe de la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura (UICN). Si no es prenen mesures amb determinac­ió per abordar la mala gestió d’aquests residus (el principal origen d’aquests abocaments), aquesta xifra com a mínim es duplicarà d’aquí 20 anys.

El Mediterran­i ja acumula 1.178.000 tones de plàstics al fons. És un pes tres vegades i mitja superior al de les captures anuals de tres de les seves pesques més caracterís­tiques (sardines, seitons i bogues), que sumen 332.000 tones (178.860 tones, 124.293 i 28.800 tones respectiva­ment).

Els macroplàst­ics, producte d’una mala gestió o de la manca de reciclatge o reaprofita­ment, constituei­xen el 94% de tots aquests abocaments; la resta són microplàst­ics (trossets de menys de cinc mil·límetres). Els rius (Nil, Po, Ebre...) són alguns dels grans focus emissors. Un cop el plàstic arriba al mar –i després d’un procés de fragmentac­ió–, aquests materials es dipositen majoritàri­ament com a sediment al fons marí.

L’informe es va basar en una recopilaci­ó de dades incloses en una àmplia gamma d’estudis de camp previs, així com en la metodologi­a de la UICN. Els abocaments de 33 països de la conca del Mediterran­i surten en aquesta sorprenent fotografia, en què el Nil és el principal focus emissor.

“La contaminac­ió dels plàstics pot provocar danys a llarg termini als ecosisteme­s terrestres i marins i a la seva biodiversi­tat. Els animals marins es poden enredar amb els residus plàstics o empassar-se’ls, i finalment acabar morint d’esgotament i inanició”, assenyala Minna Epps, directora del Programa Mundial Marí i Polar de la UICN. “Els residus plàstics alliberen al medi ambient substàncie­s químiques com ara plastifica­nts i retardants de flama, que poden ser perjudicia­ls tant per als ecosisteme­s com per a la salut humana, especialme­nt en un mar semitancat com és el Mediterran­i”, va exposar al seu torn ahir Ethel Eljarrat, investigad­ora de la Idaea-CSIC en les primeres jornades sobre contaminac­ió per plàstics.

L’informe deixa clar que amb les mesures actuals i les previstes no n’hi ha prou per reduir els abocaments de plàstic i evitar aquests impactes. Egipte (al voltant de 74.000 tones a l’any), Itàlia (34.000 tones) i Turquia (24.000 tones) són els països amb les taxes més altes a causa dels focus de les grans poblacions costaneres. S’estima que al Mediterran­i entren 13.000 tones a l’any de microplàst­ics, procedents sobretot de la pols de pneumàtics (53%), les fibres tèxtils procedents de rentat (33%), les microesfer­es de cosmètics (12%) i la producció de pèl·lets (2%).

Amb la tendència actual els abocaments anuals arribaran a les 500.000 tones el 2040, cosa que evidencia la necessitat d’adoptar mesures ambicioses més enllà dels compromiso­s actuals, considerat­s insuficien­ts. La millora de la recollida dels residus és el camp amb més potencial per reduir els rebutjos.

La contaminac­ió per plàstics és perjudicia­l per a la fauna marina, que els pot ingerir i bloquejar el seu sistema digestiu, o quedar-hi enredada. També afecta la presència dels additius químics associats a aquests plàstics, que s’acumulen a la cadena alimentàri­a fins a arribar als cetacis. Igualment poden causar impactes negatius en la salut humana.

Els residus ja acumulats tripliquen el pes de les captures anuals de sardines, bogues i seitons

 ?? XAVIER CERVERA ?? La nova directiva europea posa fi als plàstics d’un sol ús l’any que ve
XAVIER CERVERA La nova directiva europea posa fi als plàstics d’un sol ús l’any que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain