La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ferrocarri­ls i Renfe entren en disputa per la gestió del nou tren al Prat

- DAVID GUERRERO

L’aprovació de la licitació de la fase final del nou accés ferroviari a l’aeroport del Prat ha agreujat el combat que lliuren Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) i Renfe per operar el nou servei. Després d’una inversió de 73 milions d’euros, entrarà en funcioname­nt el 2023 si les obres compleixen el calendari marcat.

Així que el Consell de Ministres va donar llum verda a l’acabament de la infraestru­ctura, ja avançada ahir per La Vanguardia, FGC va anunciar l’inici dels tràmits per a la compra de 12 nous trens amb què pretenen prestar el servei de tren llançadora entre Sant Andreu Comtal i el Prat, que ja han batejat com a R-Aeroport. Seran uns combois amb espai per a maletes i informació en temps real de les arribades i sortides de les terminals, a l’estil dels serveis exclusius per a l’aeroport existents en ciutats com Londres, Viena i Tòquio. El pas endavant de Ferrocarri­ls se sustenta en l’encàrrec directe que li va fer la Generalita­t fa un any partint de les seves competènci­es en matèria d’infraestru­ctures, que li permeten decidir quin operador presta els nous serveis que es posin en marxa a la xarxa ferroviàri­a.

Quan van acabar les obres de la primera fase, els presidents d’FGC i Renfe ja van marcar posicions. Un dia va ser Ricard Font, d’FGC, qui prometia un modern tren llançadora cada 15 minuts si l’operava FGC, i l’endemà responia Isaías Táboas que Renfe podia reduir el temps d’espera a la meitat i posar trens cada set minuts.

Aquesta vegada han estat els FGC qui han picat primer i Renfe s’ha escudat en el bé comú de la xarxa de Rodalies de Catalunya. La seva directora, Mayte Castillo, considera que la gestió del nou servei com un tren llançadora directe entre la capital catalana i el Prat posarà en tensió la capacitat dels túnels de Barcelona, que ja van al límit de la seva capacitat. Per Castillo, l’única fórmula d’encaixar-lo és “restant capacitat” a la resta de línies de Rodalies. La proposta de Renfe passa per integrar el tren que arribarà fins a la terminal 1 del Prat al recorregut de l’R2 des de Maçanet-Massanes i l’R4 des de Manresa, i captar així un nombre més alt d’usuaris potencials. D’aquesta manera, a més a més, Renfe defensa que no seria necessari fer la inversió en noves unitats ni en noves estacions de mantenimen­t. El cert és que el debat polític entela el tècnic, que també té opinions per a tots els gustos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain