La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS LOCALS A PROTEGIR

- Bodega Vendrell Bodega Sopena Bar del Toro Celler Miquel Bodega Salvat Bodega Marín Bodega Quimet Bodega Manolo Bodega Massana Bodega Lluís Bodega J. Cala

Diputació, 110 (Eixample)

Clot, 55 (Sant Martí)

Sant Gil, 2 (Ciutat Vella)

Castillejo­s, 345 (Eixample)

Sagunt, 51 (Sants-Montjuïc)

Milà i Fontanals, 72-74 (Gràcia)

Vic, 23 (Gràcia)

Torrent de les Flors, 101 (Gràcia)

Horta, 1 (Horta-Guinardó)

Pineda del Rio, 74 (Sant Martí)

Pere IV, 460 (Sant Martí) entren en el catàleg. Un cop hi hagi l’aprovació definitiva es preveu una suspensió de llicències i permisos d’obres d’un màxim de dos anys als nous locals catalogats.

Dos cellers correspone­n a la categoria E2, indicada a establimen­ts d’interès pel fet de “tenir elements patrimonia­ls singulars que en intervenci­ons posteriors a la seva construcci­ó van perdre la coherència unitària inicial genuïna”. Les altres nou es consideren del nivell E4, de nova creació, per a locals que tenen “elements d’interès ambiental”, és a dir, amb “un arrelament social important a l’entorn, que conserven aspectes d’interès ambiental i factors d’originalit­at vinculats amb la història dels usos i costums dels barris, o amb algun esdevenime­nt o element històric que pugui donar sentit a la seva conservaci­ó com a element de memòria”.

El catàleg, recorda el document, aposta per “adoptar mesures per millorar la relació entre l’espai públic i l’espai privat, atès que el que s’esdevé en aquest incideix notòriamen­t en l’altre”. En aquest sentit, destaca “els cellers, que han estat punt de trobada i de reunió, espais de creació d’entitats veïnals i referents” als barris. S’han valorat els “elements tangibles d’interès que tinguin una rellevànci­a especial i que, en conjunt, preservin el caràcter històric”. Així, afegeix, “s’han analitzat els elements físics exteriors i interiors”.

Molts dels cellers estudiats, precisa el document, “disposen de romanents de la seva trajectòri­a històrica (sostres de revoltons, antigues portes vidrieres d’estil comú, paviments...) que han perviscut però no són motius per protegir tot el local”. Així mateix, afegeix, “s’han detectat elements propis d’aquesta mena de comerços, alguns de certa antiguitat (botes de vi, barres, neveres) que poden ser objecte de documentac­ió”.

Amb les noves incorporac­ions el catàleg d’establimen­ts emblemàtic­s tindrà 220 comerços

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Interior de la Bodega Quimet, a Gràcia, en una fotografia feta l’any passat
ÀLEX GARCIA / ARXIU Interior de la Bodega Quimet, a Gràcia, en una fotografia feta l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain