La Vanguardia (Català-1ª edició)

Presó per a un directiu que va manar assassinar un exsoci diverses vegades

- MAYKA NAVARRO

Els primers sorpresos d’aquesta història van ser els mateixos investigad­ors de la comissaria de la Policia Nacional de Terrassa. A l’estiu van tenir coneixemen­t de les intencions d’un empresari de l’Hospitalet de Llobregat que amb l’ajuda d’un nebot buscava un sicari per assassinar el directiu d’una companyia de transport i logística de Terrassa. L’afany de trobar un delinqüent capaç de dur a terme la tasca era tant que els investigad­ors van optar per arrestar l’instigador, el seu nebot i un home amb antecedent­s amb qui ja s’havien posat en contacte i que estava disposat a prémer el gallet. A partir de les detencions, a finals de setembre, els investigad­ors van descobrir una rocamboles­ca trama ideada per l’instigador, que feia dos anys que estava obsessiona­t amb l’empresari, a qui tant sí com no volia eliminar matant-lo. Llavors van saber que al desembre ja havia intentat assassinar-lo.

L’instigador i la víctima havien estat socis d’una important companyia de transport del Baix Llobregat. Feia dos anys que s’havien separat per desavinenc­es en la manera de gestionar el negoci, i el més jove, la víctima, havia aconseguit amb habilitat quedar-se amb la marca i molts clients.

“Quan ens va arribar el cas, vam arribar a sospitar que els plans podien respondre a un deute important o que es tractava de personatge­s relacionat­s amb la delinqüènc­ia. Però res més lluny de la realitat”, explica l’inspector responsabl­e de la policia judicial de Terrassa que ha portat la investigac­ió.

L’enemistat entre els dos homes es va anar transforma­nt a poc a poc en un odi per part de l’instigador que va derivar en tota una obsessió. Fins al punt que al desembre el detingut, sense antecedent­s i amb una vida familiar i social totalment estable i normalitza­da, va començar a buscar sicaris per internet. I en va trobar un. Va contractar els serveis d’un home, espanyol, a qui va pagar un avançament de 5.000 euros per assassinar el seu adversari.

“El problema és que el va estafar”, diu l’inspector, que explica com aquests detalls els van saber després d’analitzar la informació emmagatzem­ada als terminals informàtic­s del detingut, telèfons i ordinadors.

El pinxo contractat va assetjar diverses vegades la víctima. El va amenaçar i li va ordenar amb violència que tanqués el negoci, i només va aconseguir de la víctima que es passés una setmana sense anar al despatx, per por, però conscient des del primer moment que la campanya estava orquestrad­a pel seu exsoci.

El primer dels sicaris que va trobar a internet el va acabar estafant i va oferir els seus serveis a la víctima

Les seves sospites van ser confirmade­s quan el pinxo se li va confessar i li va assegurar que havia cobrat un avançament de 5.000 euros per assassinar-lo. Però que havia canviat d’opinió i que per una quantitat raonable de diners estava disposat a protegir-lo i a declarar a la policia en contra de l’empresari que l’havia contractat.

La víctima no va acceptar el tracte, l’extorsió va cessar, el pinxo es va esfumar i l’home es va oblidar del tema fins que al setembre la Policia Nacional el va informar que el seu exsoci havia intentat matar-lo.

L’instigador, a la presó des de la seva detenció, es va negar a declarar en seu policial i judicial, però a tota hora va mantenir una fredor que va deixar glaçats els investigad­ors. “Enmig de l’escorcoll del seu domicili, la seva dona ens va demanar acostar-se al seu ordinador per continuar treballant. Com si res del que passava fos important. Increïble”, va indicar un investigad­or.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain