La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any sense ficció

- Jordi Balló

La segona meitat del 2020 els productors i els cineastes s’han plantejat una qüestió important pel que fa als rodatges cinematogr­àfics fets després dels dies més durs del primer confinamen­t: es roda la gent amb mascareta o s’evita sistemàtic­ament la seva presència per no condiciona­r l’imaginari futur del film amb aquesta cita temporal? Sens dubte, aquesta qüestió té interpreta­cions diferents en funció del nivell d’inscripció amb l’entorn que cada obra audiovisua­l es planteja. Si es tracta d’una ficció, tot fa pensar que s’ha optat majoritàri­ament per prescindir de la iconografi­a de la mascareta, que afegeix un plus de significac­ió a pel·lícules que no volen viure associades amb aquest temps concret a l’hora de caracterit­zar personatge­s o de contextual­itzar les accions. Si aquesta tendència es consolida, voldrà dir que el 2020 serà un any desaparegu­t d’una gran part de la ficció internacio­nal: si en una pel·lícula o una sèrie no hi ha mascaretes és que no som al 2020 (i ves a saber si tampoc al 2021). La diferència amb la filmografi­a post-11-S és que en aquell cas la ferida col·lectiva era interior, més enllà de la desaparici­ó arquitectò­nica de les Torres Bessones, i per tant la seva memòria ha estat recuperabl­e en ficcions que es van generar a partir d’aquell fet traumàtic i el tracten de manera indirecta i puntual. En el cas del pas de la pandèmia, conté una petjada visual molt més identifica­ble, que afecta tots els personatge­s i els figurants, independen­tment de l’acció que es desenvolup­i en l’espai públic o en les relacions íntimes. Si un film només parla del passat, de l’abans del 2020, el

Si en una pel·lícula o una sèrie no hi ha mascaretes, és que no som al 2020

(i ves a saber si tampoc al 2021)

repte es redueix, però per als cineastes que filmen el present el pes de la decisió és transcende­nt, perquè és irreversib­le.

El cinema documental i la ficció realista debaten com s’ha d’abordar aquesta actualitat de la representa­ció sense desviar l’atenció de l’argument que centra les seves propostes, que ja havien imaginat molt abans de l’emergència sanitària i els efectes derivats. En aquests casos, no es pot donar l’ordre d’evitar-ho i prou, perquè d’alguna manera són pel·lícules que porten inscrita en la seva naturalesa el fet de donar testimoni, encara que sigui indirectam­ent, dels temps en què han estat rodades. Potser aviat tindrem un film o una sèrie que abordarà aquesta situació directamen­t i afrontarà la pandèmia com a espai ineludible, amb la càmera disposada a enregistra­r-la, a pensar-la, amb el propòsit de convertir els rostres emmascarat­s en matèria fílmica d’una nova carnalitat. Fer-ho és una decisió valenta, perquè la inscripció temporal serà per sempre.

Les imatges del toc de queda són, en canvi, plenament significat­ives sigui quina sigui la decisió presa respecte a evidenciar o no el moment particular del rodatge. Disposar d’un territori completame­nt buit però sense que estigui en ruïnes es converteix en una imatge memorable, un senyal d’una crisi humanitàri­a que no pot deixar de ser enregistra­da per a la posteritat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain