La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sis anys són massa

- Joan Josep Pallàs

Sis anys són massa fins i tot per a Josep Maria Bartomeu, president resilient fins a la paròdia que ha acabat dimitint pressionat des de nombrosos flancs, incloent-hi el polític, i quan ja no li quedava porta de sortida o esquerda legal per on es pogués evadir. No se’n va el pitjor president de la història del FC Barcelona, exageració pròpia dels nostres temps desmentida per Joan Gaspart (“el pitjor vaig ser jo”), sinó un mandatari eficient amb les seves imperfecci­ons en els seus primers quatre anys que va encadenar decisions errònies des del naufragi de Liverpool fins avui. Conclusió: caldria replanteja­r-se una tornada als mandats de quatre anys, període homologabl­e als governs democràtic­s que ens envolten i coherència espatllada per una equivocada modificaci­ó dels estatuts del club el 2009, forçada per un decret llei de la Generalita­t.

L’inventari d’equivocaci­ons des de l’estiu de l’any 2019 és potent i justifica el cabreig del soci, traduït en l’impuls d’un vot de censura que ha tingut més d’autèntic que de fosca conspiraci­ó, acusació típica dels règims atrinxerat­s que no veuen més enllà dels seus murs de contenció. L’improducti­u relleu d’Ernesto Valverde per Quique Setién, pèssimamen­t executat, el matusser (i policialme­nt investigat) monitoratg­e de les xarxes socials, la dimissió de sis directius, la contractac­ió del misteriós Matheus Fernandes, l’infaust 2-8, la col·lisió amb Messi i després Piqué... Bartomeu va anar descapital­itzant la seva millor obra, l’inoblidabl­e triplet que el va impulsar a guanyar les eleccions el 2015, la fórmula del qual, destituir Andoni Zubizarret­a per provocar la catarsi, va mirar de repetir una vegada i una altra sense èxit i va subratllar, en canvi, la seva tendència a modificar el guió esportiu (cinc entrenador­s, gairebé un secretari tècnic per temporada) amb una volatilita­t contraindi­cada per aconseguir l’estabilita­t del club. Neymar va ser la seva alegria i el seu malson. Pel seu fitxatge el Barça va ser sentenciat per primera vegada i encara queda pendent una segona carpeta als jutjats.

A Bartomeu, que deixa com a llegat, a més de 13 títols en futbol i l’esmentat triplet, el mantenimen­t més que digne de les seccions, l’extraordin­ària potenciaci­ó del futbol femení i l’estadi Johan Cruyff, punta de llança d’un Espai Barça avui en l’aire, li ha faltat jerarquia i li ha sobrat aquell voler quedar bé amb tothom impossible a la pràctica. La seva extrema adaptabili­tat a l’interlocut­or que té davant deriva en una mena de transfugui­sme opinatiu. Resumint, afalaga les orelles de qui l’escolta, i això suposa dir el contrari si el conversado­r ocupa una trinxera diferent. Aquesta manera d’actuar genera confusions i és poc recomanabl­e quan et dirigeixes a futboliste­s que encara viuen subjectes a un codi de conducta antic, on funciona l’anar de cara a l’estil Luis Aragonés molt millor que la metodologi­a tacticista que beu d’Esade.

Als futboliste­s precisamen­t els ho va donar tot (massa salarial insostenib­le) i ells s’han convertit finalment en el seu flagell boicotejad­or.

La pandèmia, finalment, ha deteriorat la seva benintenci­onada herència econòmica. Bartomeu va presumir de pressupost milmiliona­ri, però el creixement en ingressos va anar acompanyat d’un augment arriscat de la despesa, equilibri delicat que la irrupció del coronaviru­s ha dinamitat.

El perfil econòmic de Carles Tusquets, president de la junta gestora, afavoreix en teoria una transició responsabl­e.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain