La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix l’esforç pressupost­ari per enfortir l’Estat de benestar

Pujada de les pensions i injecció a sanitat, educació i serveis socials

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ DESPESES DE L’ESTAT 2021 Despeses corrents béns i serveis Despeses financeres Transferèn. corrents 18.599 4.689 31.713 140.685

La sortida d’aquesta crisi no serà com la de la Gran Recessió. El missatge el van repetir ahir des del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, fins al seu soci i vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, i la responsabl­e del projecte dels pressupost­os, la ministra María Jesús Montero. I van insistir en l’aval de Brussel·les i organismes internacio­nals com l’FMI o l’OCDE. Els comptes que arriben avui al Parlament reflecteix­en una aposta decidida pel “canvi del model productiu” però també per l’enfortimen­t de l’Estat de benestar, com una eina –va defensar Montero– per combatre la pandèmia i apuntalar la cohesió social, i escurçar al màxim la tornada als

Avalada pel primer lliurament dels fons europeus, la inversió creix un 34%

nivells de creixement previs a la crisi. El projecte de llei preveu un augment de la despesa social del 10,3 %, fins a 239.765 milions d’euros. “El més alt de la història”, van recalcar des de la Moncloa. Sense els fons europeus previst, l’alça seria del 6,2%.

La despesa social suposa així el 52% dels compromiso­s de l’Estat, la Seguretat Social i els organismes públics. Entre els beneficiat­s, destaquen la despesa dedicada a educació i sanitat o dependènci­a.

Les infraestru­ctures i la investigac­ió científica experiment­en així mateix un elevat increment, en un moment en què la consigna és que l’Administra­ció ha de gastar (i endeutar-se) per garantir un repunt de l’activitat econòmica. En consonànci­a, tots els ministeris veuen millorar el seu pressupost.

Només en pensions, el Govern central calcula que haurà d’abonar més de 163.000 milions, que suposa 36 de cada 100 euros gastats. Les prestacion­s de la Seguretat Social augmenten un 3,8% respecte a l’any anterior, després de la revaloritz­ació el 2021 del 0,9% per a gairebé deu milions de pensionist­es, en línia amb l’IPC estimat per l’Executiu. A més, en el cas de les 450.000 prestacion­s no contributi­ves (les més baixes), la pujada arriba a l’1,8%.

Tampoc no perdran poder adquisitiu els empleats públics, gràcies a una pujada del seu sou del 0,9%, mentre que els beneficiar­is d’ajuts i beques veuen com l’índex de referència –l’Iprem– creix un 5%, després d’anys de congelació.

La partida per a l’ingrés mínim arriba als 3.000 milions d’euros i s’equipara a 16 setmanes el permís de maternitat i el de paternitat.

La cobertura per als aturats de

IDespeses de personal

 ?? XAVI JURIO ?? Entrada a l’hospital del Mar, a Barcelona
XAVI JURIO Entrada a l’hospital del Mar, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain