La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques a la retallada de deducció en plans de pensions

- CONCHI LAFRAYA

El Govern central va incorporar ahir als pressupost­os generals de l’Estat una retallada, fins als 2.000 euros, de l’aportació màxima dels plans de pensions individual­s amb dret a deducció en l’IRPF, davant els 8.000 euros actuals. Al contrari, en els plans d’empresa s’elevarà l’aportació màxima de 8.000 a 10.000 euros.

Aquesta rebaixa de l’import a deduir en la declaració de la renda va ser ahir criticada per la patronal d’asseguranc­es Unespa i per la patronal de fons d’inversió i plans de pensions Inverco.

A Espanya, hi ha més de 7,5 milions de partícips que tenen plans de pensions individual­s, que segons les dues patronals es veuran afectats. A més, hi ha 1 milió d’assegurats en plans de previsió assegurada als quals també se’ls reduirà la deducció fiscal.

Les dues patronals basen les seves crítiques en el fet que a Espanya hi ha 3,3 milions d’autònoms i la major part d’empleats per compte d’altri ho fan en pimes, on l’estalvi col·lectiu amb prou feines existeix.

El Govern central vol potenciar que les empreses promoguin plans de pensions d’empresa i una via perquè se’n contractin més serà incrementa­r els límits que es poden declarar per tenir dret a deducció.

En aquest sentit, les patronals critiquen que amb l’actual crisi les empreses no han augmentat aquestes aportacion­s, sinó al contrari, les han disminuït perquè molts empleats estan en ERTO.

Com a argument per defensar els plans individual­s, les patronals esgrimeixe­n que cada treballado­r planifica el perfil de risc dels seus estalvis, la manera de rescatar el seu pla, així com la lliure mobilitzac­ió per part del titular de l’estalvi acumulat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain