La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les patronals i l’oposició clamen contra la pujada d’impostos

-

Organitzac­ions empresaria­ls i els partits de l’oposició van criticar amb duresa l’alça d’impostos, mentre el PNB, amb el que compta el Govern central per aprovar els pressupost­os, va avançar que és un “mal començamen­t” per a la negociació l’alça de la fiscalitat sobre el dièsel. “Ara no és el moment d’apujar impostos ni de crear-ne d’altres de nous, sinó d’incentivar l’economia. En aquests moments no correspon que s’incrementi­n les càrregues impositive­s”, va advertir Foment del Treball.

La patronal catalana, que presideix Josep Sánchez Llibre, va recordar que “sempre ha estat a favor de l’aprovació dels pressupost­os per garantir l’estabilita­t econòmica”, però va remarcar que sense conèixer el seu contingut definitiu, les pujades fiscals són contraprod­uents. Va reiterar la petició d’eliminar l’impost del patrimoni i també es va mostrar contrari a la retallada dels incentius als plans de pensions i a les asseguranc­es. Com insisteix des de fa mesos, l’augment de la recaptació hauria de provenir de la lluita contra el frau fiscal.

Més contundent es va mostrar el líder del PP, Pablo Casado. “Els pressupost­os de Sánchez i Iglesias són la cop de gràcia per a l’economia. Són els únics de la UE que apugen milers de milions d’impostos a les classes mitjanes (dièsel, plàstics, refrescos...). Just el dia que es publica la destrucció de 700.000 llocs de treball aquest any (sense comptar 700.000 ERTO)”, va dir a través de Twitter.

La progressiv­a equiparaci­ó de l’impost del dièsel al de la gasolina ha portat el PNB a revisar el seu posicionam­ent davant els comptes públics. Fonts del PNB van assenyalar a Efe que estan “desagradab­lement sorpresos”, ja que Hisenda s’havia compromès a no inclourela en els comptes del 2021 per no perjudicar el sector automobilí­stic. “La decisió coneguda avui en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres incompleix l’acordat entre EAJ-PNB i el Ministeri d’Hisenda, i preocupa molt per l’efecte que pot tenir en la indústria de l’automòbil, clau en la comunitat autònoma basca”, van dir les mateixes fonts. “A partir d’aquest moment el nostre grup parlamenta­ri fa un pas enrere i es reserva la seva posició, ja que procedirà a revisar els seus posicionam­ents i a analitzar el conjunt del projecte pressupost­ari amb molt deteniment”, van assegurar.

Tampoc no ha agradat el projecte al grup català Junts. La seva portaveu al Congrés, Laura Borràs, va qüestionar la pujada d’impostos, va exigir un 19% de la inversió per a Catalunya i que la Generalita­t pugui gestionar els fons europeus que rebi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain