La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat de l’ocupació destruïda amb el confinamen­t no s’ha recuperat

La taxa d’atur puja fins al 16,3% amb 355.000 aturats més

- EDUARDO MAGALLÓN 16,95

Esteban Becerra és cap de mantenimen­t en un hotel de Barcelona i porta des del mes de març sense treballar. “No tinc ni idea quan tornarem a la feina”, es lamenta. En les xifres de les EPA publicades ahir ell no apareix com a aturat ja que està en ERTO tot i que no sap quan recuperarà l’activitat.

Forma part d’un col·lectiu de més de mig milió de persones que no treballen però que no consten com a aturades, la qual cosa ha permès que la taxa d’atur s’hagi elevat només fins al 16,3% en el tercer trimestre segons l’EPA publicada ahir. Funcas estima que si es comptabili­tzés tota la gent en ERTO o en cessament temporal com els autònoms, la taxa rondaria el 20%. Oficialmen­t, entre juliol i setembre el nombre d’aturats va créixer en 355.000 persones. És l’increment més gran des de principis del 2012. La xifra d’aturats ja és de 3,7 milions.

En el tercer trimestre de l’any, es van crear 569.600 llocs de treball. És l’equivalent al 53% dels treballado­rs que van perdre la seva ocupació en el trimestre precedent. Per tant, hi ha més de mig milió d’empleats que se’n van anar al carrer amb el confinamen­t i que encara no han aconseguit una feina nova.

“La taxa d’atur és menor del que esperàvem gràcies a una certa recuperaci­ó de l’activitat en el segon trimestre”, diu María Jesús Fernández, economista de Funcas. Una altra cosa és l’evolució en la part final d’any. “És possible que l’ocupació funcioni pitjor aquest trimestre per la paralitzac­ió de la recuperaci­ó i per molts ERTO que s’acaben”, afegeix.

La recuperaci­ó és cada vegada més incerta. A l’hotel d’Esteban Becerra la tornada a la feina és una incògnita: “Diuen que potser per Setmana Santa, però no ho sabem del cert, el que és segur és que des d’octubre estic gastant del meu atur i amb la meva edat ja no podré reposar el màxim dels 24 mesos”, assenyala.

Segons el ministeri d’Afers Econòmics que dirigeix Nadia Calviño s’han incorporat als seus llocs de treball “prop del 80% de les persones que estaven en ERTO”. La secretària d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, Ana de la Cueva, va assenyalar que les dades de l’EPA mostren que “l’evolució econòmica va ser favorable” en el tercer trimestre de l’any.

Javier Serrano, consultor d’economia aplicada d’AFI, avisa que l’EPA del tercer trimestre “reflecteix l’efecte rebot a l’estiu amb la campanya”. Serrano afegeix que “ara mateix el mercat laboral no està en aquell punt com a conseqüènc­ia dels rebrots i les noves restriccio­ns”.

El fet de sortir del confinamen­t va permetre a un nombre major de treballado­rs posar-se a buscar una feina, la qual cosa va permetre reduir els inactius en prop de 900.000 persones. No obstant això, encara queden 1,1 milions de persones que no han pogut buscar feina malgrat estar disponible­s per treballar.

Entre juliol i setembre, l’INE va detectar que més del 10% dels ocupats van treballar des del seu propi domicili més de la meitat dels dies, la qual cosa suposa un retrocés sobre el 16,2% del segon trimestre.

Si es posa el focus en l’atur juvenil, entre els menors de 25 anys, es va disparar la taxa fins al valor més alt des de l’inici del 2017: el 40,4%. Respecte a les llars amb tots els membres a l’atur, pugen un 16% en un any, fins a 1,1 milions, i assoleixen màxims des del començamen­t del 2018.

A Catalunya, l’ocupació va créixer en 96.400 persones al mateix temps que es va incrementa­r el nombre d’aturats en 33.600 persones. La taxa d’atur a la comunitat és del 13,23%, tres punts menys que la del conjunt d’Espanya. En termes interanual­s, el descens del nombre d’ocupats és de 138.500 persones. És la baixada més alta registrada des del tercer trimestre del 1987, segons va afirmar ahir el secretari general de Treball de la Generalita­t,

El mercat laboral actual ha empitjorat respecte a la situació del tercer trimestre

Un de cada cinc treballado­rs a Espanya està a l’atur o en un ERTO

Josep Ginesta. El número dos de la conselleri­a de Treball va assegurar que serà necessari “esperar a l’any que ve per recuperar xifres positives en el mercat de treball”.

La patronal i els sindicats van veure també amb certa preocupaci­ó la situació a Espanya. La CEOE va demanar ahir de prendre les dades del tercer trimestre de l’EPA amb cautela encara que va posar en relleu que el final de les restriccio­ns de l’activitat i la mobilitat va tenir “un clar efecte favorable” sobre el mercat laboral, “després del seu notable deterioram­ent en el segon trimestre”. La patronal va assenyalar que és possible que la situació extraordin­ària de reducció de mobilitat dels informants de l’EPA també pugui afectar els resultats de l’enquesta.

La UGT va avisar que les dades mostren que l’ocupació creada s’ha tornat a destruir perquè era “temporal i precària i depenia del fet que s’hagués assegurat la salut, la qual cosa no s’ha fet”. En un comunicat, el sindicat va recalcar que s’ha de frenar la pandèmia i assegurar la salut, “perquè, si no, no hi haurà recuperaci­ó econòmica ni ocupació”.

Per a CC.OO., la creació d’ocupació del tercer trimestre té “els peus de fang” i va advertir que encara no s’ha recuperat tota l’ocupació perduda per la pandèmia mentre puja l’atur.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La taxa d’atur és una mica menor del que s’esperava gràcies a certa recuperaci­ó de l’activitat, però la recuperaci­ó és cada cop més dubtosa
ÀLEX GARCIA La taxa d’atur és una mica menor del que s’esperava gràcies a certa recuperaci­ó de l’activitat, però la recuperaci­ó és cada cop més dubtosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain