La Vanguardia (Català-1ª edició)

El valor de la certesa

- José Luis Escrivà

En aquests dies tan difícils, que el pacte de Toledo hagi renovat les seves recomanaci­ons amb un ampli consens és una gran notícia. Contra el clixé que el nostre curttermin­isme ens incapacita per a la negociació i el pacte, s’ha posat de manifest que sí que som capaços de treballar junts en les reformes importants que definiran el nostre futur. El consens assolit és especialme­nt valuós, per diversos motius.

En primer lloc, per la seva excepciona­litat. Quan es van tancar per primera vegada les recomanaci­ons del pacte de Toledo ja fa un quart de segle, els grups parlamenta­ris van acordar la seva posada al dia cada cinc anys. Dissortada­ment, aquest mandat s’ha incomplert sistemàtic­ament. Només en tres ocasions hi ha hagut prou consens per renovar-les, i aquesta n’és una.

Segon, perquè no és una qüestió menor. Poques polítiques públiques ens afecten a tots en la magnitud en què ho fan les pensions. Les pensions concerneix­en directamen­t els pensionist­es actuals i els que ho seran ben aviat. Però també les generacion­s més joves, que justificad­ament demanen un marc clar que garanteixi la solvència del sistema a mitjà termini. Tots ells mereixen certesa. Que en un moment com l’actual els grups parlamenta­ris enviïn un missatge d’unitat sobre els principis rectors del sistema és una cosa de la qual tots ens hauríem de felicitar.

I tercer, per la profundita­t de les recomanaci­ons. Sorprèn llegir reflexions que treuen importànci­a al que s’ha pactat, com si el contingut del text fos redundant o inservible. Al contrari, en aquest acord es recullen totes les qüestions centrals que definiran el futur del nostre sistema, i que es desenvolup­aran en la norma que remetré al Parlament pròximamen­t.

Entre les recomanaci­ons figura la necessitat de garantir el poder adquisitiu de les pensions, una qüestió immersa els darrers anys en una indetermin­ació que ha contribuït a generar una incertesa i desafecció inacceptab­les. L’acord també exigeix el progressiu traspàs de les anomenades despeses impròpies de la Seguretat Social, i això no és una simple operació cosmètica com la qualifique­n alguns. Davant l’injustific­at catastrofi­sme que avui ens tenalla, aquest traspàs permetrà mostrar l’estat comptable real del nostre sistema i tranquil·litzar la ciutadania. I tampoc no s’eludeix la necessitat d’adaptar el sistema a la nova realitat demogràfic­a, acostant l’edat efectiva de jubilació a la legal, o impulsant la convergènc­ia del règim d’autònoms amb el general.

El nostre sistema de pensions no només té un sòlid suport al darrere, sinó que existeix un ampli consens entorn de com garantir-ne la sostenibil­itat a llarg termini. Aquest és l’important missatge de certesa que l’acord en el pacte de Toledo envia a la ciutadania.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain