La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banco Santander guanya 1.750 milions en el tercer trimestre

L’entitat registra pèrdues per 9.048 milions d’euros entre gener i setembre

- CONCHI LAFRAYA

Banco Santander va perdre 9.048 milions d’euros fins al setembre, però va obtenir un benefici ordinari en aquest període de 3.658 milions. Només en el tercer trimestre de l’any va aconseguir uns guanys de 1.750 milions gràcies a uns ingressos més alts després de la recuperaci­ó de l’activitat i un menor esforç en dotacions.

No obstant això, el resultat continua en números vermells perquè arrossega unes dotacions de 12.600 milions realitzade­s en l’anterior trimestre, fruit d’actualitza­r el fons de comerç d’inversions a l’estranger i pels actius fiscals diferits, davant el deterioram­ent de les perspectiv­es econòmique­s per la Covid-19.

Malgrat l’actual context econòmic, la presidenta del banc, Ana Botín, va afirmar a la junta d’accioniste­s que el banc preveu tancar el 2020 amb un benefici operatiu de 5.000 milions.

Alhora va defensar que el Santander gaudeix de bona qualitat creditícia i fortalesa en el balanç per poder pagar dividends, malgrat que el Banc d’Espanya i el Banc Central Europeu (BCE) mantenen la recomanaci­ó que el sector s’abstingui de pagar retribució als accioniste­s.

El banc càntabre va aprovar ahir el pagament de 0,10 euros en accions amb càrrec als comptes del 2019 a través d’una ampliació de capital alliberada; mentre que amb càrrec als comptes del 2020 va aprovar desemborsa­r 0,10 euros en efectiu amb càrrec a reserves. Pel disseny, el primer es farà efectiu, però el segon està en espera de la decisió que prengui el BCE abans de final d’any. De cara al futur, la directiva va dir que la intenció del Santander és pagar el 100% dels dividends “en efectiu”.

Com a fortaleses del grup, Botín va destacar la diversitat geogràfica i la seva digitalitz­ació. També va posar sobre la taula que el banc pretén convertir-se en “una plataforma oberta de serveis financers” i per això llançarà tres iniciative­s: simplifica­ció dels productes i serveis que ofereix; la unió entre la divisió de consum i el seu banc digital

Openbank; i la creació d’una plataforma de pagaments. Aquesta última ja és present al Brasil, Mèxic, l’Argentina i Xile i s’anirà implantant a la resta de mercats. També vol donar solucions a 200.000 pimes que tenen negocis fora d’Espanya, així com serveis per als clients particular­s.

El banc té 22,1 milions de clients vinculats i 41,4 milions de clients digitals.

Per donar suport a les empreses perquè puguin sortir de la crisi, Ana Botín va recordar que en els darrers mesos el banc ha concedit 1.000 milions d’euros en nous préstecs a pimes. A la roda de premsa de resultats, el conseller delegat, José Antonio Álvarez, va admetre que es produiran acomiadame­nts a Espanya, Portugal, el Regne Unit i Polònia amb l’objectiu de reduir en 1.000 milions els costos. No obstant això, no va voler concretar la xifra definitiva, ja que s’haurà de comunicar primer als sindicats.

Els ajustos duts a terme i la pandèmia han provocat que la rendibilit­at del Santander se situï en el 5,32%, quan fa un any estava en el 8,39%.

 ?? EFE ?? La presidenta del Santander, Ana Botín, a la junta d’accioniste­s del banc celebrada ahir
EFE La presidenta del Santander, Ana Botín, a la junta d’accioniste­s del banc celebrada ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain