La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t es gasta 18 milions en nanosatèl·lits

El projecte inclou dos aparells per reforçar el 5G

- ROSA SALVADOR

El Consell Executiu de la Generalita­t va aprovar ahir un projecte per impulsar la indústria espacial a Catalunya que inclou la creació d’una Agència Espacial de Catalunya i el llançament de dos nanosatèl·lits en la primera meitat del 2021. El projecte, de cinc anys de durada, preveu llançar sis satèl·lits, amb una inversió pública de 18 milions d’euros, que en part podria cofinançar-se amb fons del Feder.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va explicar que l’Agència Espacial de Catalunya serà l’encarregad­a de gestionar tota l’estratègia espacial del Govern, que ja ha posat en marxa el procés de licitació per llançar els dos primers satèl·lits, amb un pressupost de 2,5 milions d’euros.

El Govern de la Generalita­t preveu el seu ús en telecomuni­cacions, augmentant la cobertura del 5G per a l’internet de les coses (IoT), l’observació de la Terra i serveis propis de la Generalita­t, com el control antiincend­is i els rescats en espais naturals i zones aïllades. El projecte, va assegurar el conseller Puigneró, estarà obert a les empreses, que s’encarregar­an de dissenyar i llançar els satèl·lits i posteriorm­ent de desenvolup­ar serveis sobre la connectivi­tat que aportin.

Puigneró es va mostrar confiat que l’estratègia espacial catalana no envaeix les competènci­es de l’Estat, que es limiten a l’atmosfera terrestre. “L’espai és com les aigües internacio­nals”, va recordar. Els satèl·lits, a més, es llancen des de centres espacials, ubicats a l’equador terrestre.

L’estratègia espacial de la Generalita­t se centra a impulsar el sector tecnològic de l’anomenat new space, que desenvolup­a i llança petits satèl·lits, coneguts com nanosatèl·lits, que tenen la mida d’una capsa de sabates o un microones.

Puigneró anuncia una Agència Espacial de Catalunya que gestionarà una xarxa de satèl·lits

Pel seu baix cost –a partir de mig milió d’euros–, hi ha un boom mundial de llançament­s d’aquests dispositiu­s: se’n preveuen 3.500 en els pròxims cinc anys a tot el món, que faran que el sector facturi 4.000 milions d’euros. “Així com Catalunya va ser un país industrial al segle XX, hem d’aconseguir que sigui en aquest segle un país digital”, va assegurar Puigneró.

Segons el seu parer, el nou sector presenta oportunita­ts laborals i econòmique­s, de manera que “cada euro d’inversió pot multiplica­rse per 15” i aconseguir que el sector mantingui 1.200 llocs de treball i assoleixi una facturació de 280 milions d’euros d’aquí cinc anys.

Puigneró va explicar que Catalunya ja té empreses i organismes rellevants en el sector dels nanosatèl·lits i va destacar especialme­nt Sateliot, Open Cosmos, Pangea o Zero2Infin­ity. Catalunya també disposa de 13 centres d’R+D, en particular la UPC NanoSat Lab, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), així com un dels centres d’incubació de negocis de l’Agència Espacial Europea, l’ESA BIC Barcelona, ubicada a Castelldef­els.

 ?? LV ?? Imatge d’un nanosatèl·lit desenvolup­at per l’empresa CubeSat
LV Imatge d’un nanosatèl·lit desenvolup­at per l’empresa CubeSat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain