La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una de freda i una de calenta

-

El llarg conflicte identitari que es viu a Catalunya està lluny de solucionar-se ja que no depèn únicament d’un acord polític, sinó que pot veure’s molt influït per decisions judicials que no obeeixen a la lògica dels partits o de l’Administra­ció de torn. Aquesta situació tan fràgil ofereix situacions tan paradoxals com en la jornada d’ahir quan dues decisions judicials es van aplicar amb ànims ben diferents. A primera hora del matí, la Fiscalia decidia no recórrer contra la sentència d’absolució del major Josep Lluís Trapero, la qual cosa a la pràctica ve a confirmar el seu alliberame­nt de tota persecució penal. Ara el major haurà de decidir si vol tornar al seu càrrec o opta per una altra funció dins dels Mossos d’Esquadra. La seva rehabilita­ció és un fet.

Però pràcticame­nt a la mateixa hora es produïa la detenció de 21 persones relacionad­es amb l’independen­tisme i a les quals s’acusava de diversos delictes (malversaci­ó, blanqueig de capitals, prevaricac­ió i desordres públics). La notícia va causar commoció perquè entre els detinguts hi havia polítics i empresaris coneguts com Oriol Soler, David Madí o Xavier Vendrell. L’acció policial va generar

Director el malestar i victimisme dels sectors independen­tistes, que van trobar l’argument idoni per defensar les seves tesis i atacar l’Estat. Llegint o escoltant algunes declaracio­ns d’ahir semblava que fos el mateix Pedro Sánchez qui hagués fet les detencions.

Silanotíci­adeTrapero­alleujaval­atensiópol­ítica,l’accióorden­ada pel jutge Joaquín Aguirre tornava a disparar l’adrenalina. No és la primera vegada que detencions presentade­s amb gran escarafall mediàtic acaben en ben poca cosa. Cal veure com acabarà aquest cas on es barregen acusacions de finançamen­t de Carles Puigdemont, el comandamen­t del Tsunami Democràtic, requalific­acions irregulars a Cabrera i fins i tot un pla per a l’arribada de 10.000 russos enviats per Vladímir Putin per ajudar a la independèn­cia.

Les dues decisions judicials són respectabl­es i formen part de la independèn­cia que tenen jutges i fiscals per prendre-les. Però també cal exigir rigor perquè la instrucció sigui impecable i no es converteix­i en un fre per resoldre aquest llarg contenciós polític.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain