La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya decreta un tancament parcial durant el mes de novembre

Sense restaurant­s, bars, teatres, cinemes ni gimnasos pel repunt del virus

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La segona onada del coronaviru­s que avança per Europa no eximeix en la urpada el país que fins ara ha esquivat amb millor fortuna la pandèmia: Alemanya.

A causa de l’increment dels contagis, la cancellera Angela Merkel i els presidents dels 16 lands (estats federats), reunits ahir per videoconfe­rència, van pactar un tancament parcial de la vida pública durant tot el mes de novembre. És un tancament menys dràstic que el de la primavera passada, però una altra vegada d’abast federal.

“Són mesures dures i són per a tot el país; ens trobem en una fase de creixement exponencia­l de les infeccions, i hem d’actuar ara per evitar una greu emergència sanitària nacional”, va dir la cancellera Merkel en roda de premsa després de la reunió. L’Institut Robert Koch (RKI) va computar ahir 14.964 nous contagis confirmats en les 24 hores precedents, i 85 morts per la Covid-19. Són xifres inferiors a les que castiguen Espanya, Itàlia o França, però molt indicative­s de la propagació: a Alemanya en els últims set dies, la xifra de nous contagis diaris s’ha duplicat.

Les mesures acordades pel Govern i els lands arrenquen dilluns vinent 2 de novembre. Tancaran bars, cafeteries i restaurant­s. Tancaran també teatres, sales de concerts, cinemes, gimnasos i piscines. Com es va fer durant la primera ona de la pandèmia, els restaurant­s podran només vencontact­es dre menjar per emportar, que els clients hauran de recollir a la porta.

Els hotels no podran acceptar pernoctaci­ons turístique­s, només aquelles estrictame­nt necessàrie­s per feina o causa greu. Objectiu: evitar desplaçame­nts dins d’Alemanya. Les autoritats demanen les empreses que, en la mesura possible, s’organitzin perquè els seus empleats teletrebal­lin des de casa seva.

Cada ciutadà podrà sortir al carrer només en companyia de persones amb qui conviu sota el mateix sostre i amb persones d’una altra llar, és a dir, podran ajuntar-se membres de només dues llars. El màxim de persones juntes serà de deu. Les reunions i festes tant públiques com privades –o sigui, a casa– queden vetades. L’escàs públic que s’admetia en alguns estadis de futbol queda també prohibit.

Una prioritat del Govern federal i dels Executius regionals és, va dir Merkel, mantenir obertes les escoles i guarderies. També les botigues i grans magatzems continuara­n oberts, amb normes d’higiene i de distància interperso­nal, i només es permetrà un client per cada 10 metres quadrats. També segueixen en marxa les perruqueri­es, i es mantenen els serveis religiosos.

La cancellera va alertar que el sistema sanitari podria abastar el límit de la seva capacitat en poques setmanes si les infeccions continuen al ritme inventaria­t pel RKI. “No sabem l’origen del 75% dels contagis”, va admetre Merkel, a propòsit del rastreig de i que els responsabl­es de la traçabilit­at no aconseguei­xen determinar on es va produir la transmissi­ó del virus en aquest elevat percentatg­e de casos. “Hem d’aplanar de nou la corba”, va afirmar la cancellera. D’aquí a dues setmanes, Govern i lands es tornaran a reunir per avaluar l’eficàcia d’aquest tancament parcial.

Aquest paquet de restriccio­ns a la vida pública i a l’activitat econòmica, que ha estat batejat com a “escullera”, es basa en una proposta elaborada pel Ministeri de Finances que preveu ajuts per pal·liar fins a un 75% les pèrdues de les empreses i negocis afectats, sobretot en l’àmbit de la gastronomi­a, els espectacle­s, el lleure i l’organitzac­ió d’esdevenime­nts. La partida prevista s’acosta als 10.000 milions d’euros. El coronaviru­s ha carregat de tensions el federalism­e alemany, amb presidents de lands enfrontats entre si o amb el Govern federal, per com gestionar la negativa evolució de la pandèmia. Només el president de Baviera, el socialcris­tià Markus Söder, ha secundat sistemàtic­ament la pressió exercida per Merkel en les últimes setmanes

Merkel i els lands pacten “mesures dures”, però mantenen obertes escoles, guarderies i botigues

per reimplanta­r àmplies restriccio­ns per combatre la propagació del virus. “Això és el que ens temíem i el que havíem pronostica­t”, va insistir Söder ahir en la roda de premsa.

Fa dues setmanes, el dia 14 d’octubre, després d’una tempestuos­a reunió presencial de vuit hores a Berlín, el Govern federal i els 16 lands van acordar algunes restriccio­ns però només per a zones amb alt nivell de contagi, mesures que no van satisfer Merkel. La cancellera va admetre ahir que les mesures ara adoptades es podien haver decidit en aquella reunió de fa dues setmanes, però que en aquell moment, “malgrat que la tendència es veia clarament”, faltava l’“acceptació política” necessària per decretar-les.

Des del començamen­t de la pandèmia Alemanya ha registrat 464.239 casos de contagi confirmats, i 10.183 morts, segons el recompte de l’RKI.

 ?? MAJA HITIJ / GETTY ?? Manifestac­ió de treballado­rs d’empreses d’esdevenime­nts, molt castigades per les mesures antivirus, ahir a Alexanderp­latz (Berlín)
MAJA HITIJ / GETTY Manifestac­ió de treballado­rs d’empreses d’esdevenime­nts, molt castigades per les mesures antivirus, ahir a Alexanderp­latz (Berlín)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain