La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les demana l’ús de tests ràpids per a una situació que és “molt greu”

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Negre és el panorama de la Covid19, i mentre esperem les vacunes que encara trigaran, Brussel·les planteja potenciar els test d’antígens, més ràpids i barats, encara que de moment menys fiables. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va definir la situació actual de “molt greu” i va advertir que empitjorar­à en les properes setmanes. Les vacunes són l’alternativ­a a mitjà termini, però que ningú no hi pensi com un efecte miraculós. “Són una llum al final del túnel”, diu Von der Leyen, però necessitar­an el seu temps.

Per afrontar la urgència del present, la Comissió Europea destina 100 milions d’euros a la compra d’aquests test ràpids, que creu que són un excel·lent complement als lents però segurs PCR. “Poden jugar un paper important, i ho proposarem per a la seva aprovació i utilitzaci­ó a la Unió Europea”, va dir Von der leyen. Anteriorme­nt, el president del Consell Europeu, Charles Michel, també havia reclamat accelerar aquests test d’antígens per a la seva homologaci­ó i per garantir la seva producció “a escala europea perquè estiguin disponible­s a tot arreu”. Michel ha posat els tests ràpids com un dels grans temes de la videoconfe­rència que mantindran avui dels caps de govern de la UE. “La situació de la Covid-19 és molt greu. Totes les dades apunten a una forta expansió del virus a tot Europa. Ens trobem en el més profund de la segona onada. Només la setmana passada es va assolir una xifra d’un milió i infeccions confirmade­s. En les properes setmanes aquestes xifres seguiran augmentat i molt ràpidament”, va dir la presidenta de la Comissió en la presentaci­ó de les seves noves mesures contra la pandèmia.

Von der Leyen adverteix que afrontem dos enemics, el virus com a tal i la fatiga dels ciutadans, que estan veient forçat el seu estil de vida des de la primavera per frenar la pandèmia. Però va ressaltar que continuem depenent de nosaltres mateixos per afrontar la Covid-19. Una interpel·lació tant als ciutadans directamen­t com als caps de govern que demà es reuneixen.

Precisamen­t, a la nota enviada per l’equip de Charles Michel als 27 governs sobre aquesta cimera es planteja com a gran tema avançar col·lectivamen­t en aquests test ràpids, que poden servir tant per al tracte de la pandèmia a cada país com perquè es facin servir en els viatges interns a la UE.

Un altre dels punts que discutiran són els criteris per distribuir les vacunes quan estiguin disponible­s, i de manera més immediata, com coordinar l’assistènci­a mútua entre els diferents països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain