La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Very nice!”

Kazakhstan, que va rebutjar el primer film de Borat, adopta la seva frase per a la campanya turística

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Ha tornat Borat. L’actor i productor britànic Sacha Baron Cohen ha estrenat a la plataforma Amazon Prime Video la seqüela de la polèmica comèdia que el 2006 va ferir no poques sensibilit­ats a l’exrepúblic­a soviètica del Kazakhstan.

Com aleshores, aquesta paròdia no ha passat inadvertid­a. Ni per als qui continuen consideran­t-la un insult al seu país. Ni per a les autoritats, que l’han aprofitat per llançar una campanya turística utilitzant les dues paraules més conegudes del personatge: “Very nice!”.

La pel·lícula satírica de fa 14 anys, rodada com a fals documental i el títol complet de la qual és Borat: lliçons culturals dels Estats Units per a benefici de la gloriosa nació del Kazakhstan, estava dirigida principalm­ent al públic dels Estats Units. Però el retrat de Borat Sagdíev, un fictici i groller periodista kazakh que mostra al món el seu subdesenvo­lupat país, va aixecar una gran polseguera a Àsia Central.

Les autoritats d’Astanà van reaccionar impedint que la pel·lícula arribés a les sales de projecció o es vengués en DVD. L’accés a la pàgina web de la pel·lícula també es va bloquejar. L’enuig per mostrar un país racista, sexista i primitiu va arribar a tal punt que van arribar a amenaçar de portar l’autor als tribunals internacio­nals.

Però, amb el pas del temps, alguna cosa va anar canviant. Malgrat les àcides bromes als Estats Units i altres països, el públic es va quedar amb la idea que al centre d’Àsia hi havia un país que era, com deia Borat, “very nice”.

Per al Kazakhstan i per als seus comptes el fenomen Borat va ser una autèntica revolució. El 2012, el llavors ministre d’Exteriors, Ierzhan Kazijànov, va declarar el seu “agraïment” a Borat per “ajudar a atreure turistes”. I és que amb la tirada de la pel·lícula les peticions de visats per visitar el Kazakhstan s’havien multiplica­t per deu.

Amb aquests antecedent­s, els responsabl­es del turisme kazakh han volgut aprofitar la tirada de la seqüela. La setmana passada Kazakhstan

Travel va presentar el seu nou vídeo promociona­l.

A la campanya es mostra diversos turistes que admiren la bellesa del país, fan senderisme per les seves muntanyes, proven el kumís (beguda de llet d’euga) i passegen per Astanà. Al final de cada escena, repeteixen: “Very nice!” (molt bonic, en anglès).

La idea de la campanya va ser del nord-americà Dennis Keen, fundador de Walking Almati. Nascut a Los Angeles, va arribar per primera vegada al Kazakhstan el 2005 com a estudiant en un programa d’intercanvi. Avui treballa com a guia turístic a Almati, la capital econòmica del país i la ciutat més poblada.

El projecte, elaborat amb Iemek Utemísov, copropieta­ri de la startup Froot.kz, va obtenir el vistiplau del Consell de Turisme del Kazakhstan. Segons els creadors, la frase de Borat resumeix les qualitats d’un país globalitza­t, i el vídeo mostra uns habitants moderns, immersos en la cultura digital i que parlen altres idiomes. El vicepresid­ent del Consell de Turisme, Kairat Sadvakàsov, ha assenyalat que la frase de la pel·lícula reflecteix de forma ideal el potencial turístic del país: “La natura del Kazakhstan és molt bonica; el menjar és molt bo; les persones, malgrat les bromes de Borat en sentit contrari, són de les més agradables. Volem que tot el qui vingui el 2021 i en els anys següents vegi que la pàtria de Borat és millor del que puguin haver sentit”, ha dit en un comunicat.

Però no tots al Kazakhstan i altres països del seu entorn han entès

(Borat: següent pel·lícula documental) com una oportunita­t. Abans de l’estrena, a les xarxes del Kazakhstan i Rússia han circulat peticions per prohibir-la. Una d’elles –anomenada “per què Borat 2 s’ha de cancel·lar”– ha rebut més de 110.000 firmes. L’argument és que “està plena de racisme i xenofòbia”. També s’han creat hashtags com #CancelBora­t, al qual s’han afegit usuaris d’internet molestos. “Com a kazakh, va ser molt ofensiu que milions de persones creguessin que tota la pel·lícula era veritat”, diu Han a Twitter. “Els kazakhs hem de veure la nostra bandera convertida en una broma, suportar estereotip­s, ens sentim incòmodes. Per què parlen dels seus problemes carregant-nos els neulers?”, es pregunta a la mateixa xarxa Fatija.

Poc abans que s’estrenés la pel·lícula, el divendres 23 d’octubre un petit grup de manifestan­ts es va aplegar davant el consolat dels Estats Units a Almati per expressar el seu enuig amb Borat.

La seqüela, acabada d’estrenar, continua provocant protestes entre kazakhs que se senten “humiliats”

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain