La Vanguardia (Català-1ª edició)

CONTRACTES SALUT

-

El jutge investiga una presumpta requalific­ació irregular de terrenys rústics per construir un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a l’anomenada Villa Bugatti de Cabrera de Mar, que gestiona Vendrell. Han estat detinguts per aquesta operació l’alcalde la localitat, Jordi Mir, i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà, la directora general de centres educatius concertats, Pilar Contreras, i el de centres públics, Josep GonzálezCa­mbray. Segons Educació, el concert no es va concedir.

Una requalific­ació a Cabrera i dos contractes de Salut són un altre front obert per a Vendrell

Les detencions de Jordi Serra i Lídia Domingo, intervento­r de Salut i subdirecto­ra general d’Avaluacion­s Mèdiques, respectiva­ment, respon a unes presumptes irregulari­tats en l’adjudicaci­ó des de la conselleri­a a una empresa de Xavier Vendrell per més de 400.000 euros.

Soler. El suposat interlocut­or amb Rússia va ser, segons el jutge, Víctor Terradella­s, exresponsa­ble de relacions internacio­nals de CDC i president de la Fundació CatMón, que també està investigat en la mateixa causa per la presumpta desviació de fons de la Diputació al partit. Terradella­s va explicar a Puigdemont el 24 d’octubre del 2017 –tres dies abans de la declaració unilateral d’independèn­cia– que el seu contacte a Rússia havia ofert 10.000 soldats i pagar tot el deute català, una petició que el president va rebutjar. “Es va cagar a les calces”, va dir Terradella­s. L’ambaixada russa va tuitejar amb sorna advertint que a la xifra li faltaven dos zeros.

Pel que fa a Madí, el jutge l’acusa de tràfic d’influeixis perquè considera que es va intentar lucrar amb la crisi sanitària del coronaviru­s mitjançant adjudicaci­ons de serveis per detectar la Covid-19 a les presons gràcies “als seus contactes polítics” i aprofitant “el desgavell que es vivia en la gestió de la crisi”, escriu el jutge. Vendrell també va participar en una de les concession­s per fer tests. A més, a Madí, Vendrell i Soler el jutge els considera organitzad­ors del Tsunami Democràtic. “No només participav­a del moviment, sinó que donava instruccio­ns de les accions a fer”, diu sobre l’exconselle­r.

Es van intervenir converses que indicarien que Vendrell i Soler van organitzar les accions i van donar indicacion­s sobre la protesta finalment fallida durant el clàssic del Camp Nou. Però a l’exconselle­r d’ERC també se l’investiga perquè una de les seves empreses, l’UTE Certificac­ión de Lesiones e Ingeniería de la Informació­n, va ser adjudicatà­ria per mig milió d’euros perquè les seves clíniques avaluessin baixes laborals “sense complir amb la capacitat tècnica necessària”. Per això també va ser detinguda Lidia Domingo, subdirecto­ra general d’Adjudicaci­ones Médicas, i l’intervento­r, Jordi Serra.

La investigac­ió posa en dubte la construcci­ó d’un centre de negocis, un restaurant i una escola, propietats de Vendrell al complex Villabugat­ti de Cabrera Mar, terrenys que van ser requalific­ats. L’alcalde de Cabrera, Jordi Mir, també va ser detingut.

La Guàrdia Civil va detenir ahir 21 persones en el marc de l’operació Volhov. Entre els arrestats hi havia alguns empresaris i dirigents independen­tistes que van formar part de l’anomenat Estat Major del procés l’octubre del 2017, com ara Oriol Soler, Xavier Vendrell i Xavier Vinyals, alts càrrecs del govern dels departamen­ts d’Educació i Salut i altres relacionat­s amb l’esport, regidors de JxCat i ERC de Cabrera de Mar, els responsabl­es de l’empresa Events, que va organitzar l’acte de Puigdemont a Perpinyà, i altres empresaris catalans. Aquests són els principals detinguts:

ORIOL SOLER

Editor i un dels ideòlegs de l’estratègia comunicati­va

Soler va ser considerat un dels principals ideòlegs de l’estratègia comunicati­va de l’independen­tisme entre el 2014 i el 2017. De jove va ser militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i se’l considera pròxim a ERC, malgrat que des de les entitats independen­tistes sempre ha treballat en els episodis d’unitat de les forces sobiranist­es i també ha dirigit campanyes d’Òmnium i l’ANC. És director del grup cooperatiu SOM Ara.

XAVIER VENDRELL

Empresari, exdirigent d’ERC i exconselle­r de Governació

Vendrell va ser conseller de Governació tot just un mes durant l’etapa final del mandat de Pasqual Maragall. Va militar a l’MDT i després a Terra Lliure. Va arribar a comparèixe­r davant l’Audiència Nacional i va reconèixer la seva participac­ió en dos atemptats contra infraestru­ctures, però la causa va ser arxivada després de la dissolució de Terra Lliure. Fins al 2010 va estar en política, una carrera que va compaginar amb els negocis. Va ocupar diversos càrrecs de direcció a ERC i va renegociar el deute del partit amb La Caixa.

DAVID MADÍ

Assessor, estrateg i ex-mà dreta d’Artur Mas

Madí és president executiu d’Aigües de Catalunya, una companyia que està controlada al 100% per Aigües de València. Va ser director

JOSEP LLUÍS ALAY

Director de l’oficina d’expresiden­t de Puigdemont

L’historiado­r és una de les quatre persones que acompanyav­en Puigdemont quan va ser detingut el març del 2018 a Alemanya. Va ser coordinado­r de les polítiques internacio­nals de la Presidènci­a amb Quim Torra, però de seguida va passar a dirigir l’oficina d’expresiden­t del líder de Junts.

XAVIER VINYALS

Empresari i impulsor de les seleccions catalanes

Vinyals és empresari i va ser president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. També va ser cònsol honorari de Letònia a Barcelona, però va ser destituït pel Ministeri d’Afers Exteriors després que s’exhibís una bandera estelada a la seu consular durant la Diada del 2016.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain