La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez es garanteix el suport per a l’alarma i encarrila els pressupost­os

El PSOE pacta amb ERC perquè el president comparegui cada dos mesos

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

Al palau de la Moncloa ahir regnava la satisfacci­ó, després dels esforços de les últimes jornades. Pedro Sánchez, després d’una altra jornada de negociacio­ns frenètica a múltiples bandes, es va garantir que avui el nou estat d’alarma de sis mesos rebi l’autoritzac­ió del Congrés dels Diputats. A més a més, en una doble pirueta mortal no exempta d’alt risc, també va encarrilar els seus primers pressupost­os generals de l’Estat perquè d’aquí dues setmanes puguin superar el debat de totalitat i aconseguei­xin ser tramitats.

Tanmateix, en els successius estira-i-arronses de la doble negociació el Govern central es va veure obligat a fer concession­s estratègiq­ues i va permetre que els grups parlamenta­ris es pengessin les correspone­nts medalles per segellar els seus suports. Així, Esquerra Republican­a de Catalunya es va poder atribuir el mèrit que Sánchez accepti comparèixe­r davant del ple del Congrés cada dos mesos per “retre comptes” sobre l’aplicació de l’estat d’alarma a Espanya que donarà cobertura constituci­onal a les mesures que implantin les comunitats autònomes per afrontar la segona onada de la pandèmia. Així doncs, el president del Govern espanyol informarà cada vuit setmanes de la situació, però no es veurà obligat a superar cap votació sobre la mesura, com durant l’alarma de la primera onada del coronaviru­s, cosa que li suposava una tortura i un desgast notable cada quinze dies.

Sánchez, segons havia ofert prèviament a Pablo Casado a la recerca del suport del Partit Popular a la nova alarma fins al 9 de maig, també acceptarà una revisió d’aquesta situació d’excepciona­litat d’aquí quatre mesos. D’aquesta manera, si la situació epidemiolò­gica ho permet i ho estimen les comunitats autònomes, l’alarma es podria aixecar el 9 de març.

ERC va negociar amb el PSOE que la proposta perquè decaigui l’alarma sorgeixi de la conferènci­a de presidents autonòmics, previ acord dels consellers de Sanitat al Consell Interterri­torial de Salut, el poder federal informal en aquesta pandèmia.

Els acords a què s’ha arribat amb Esquerra i amb el Partit Nacionalis­ta Basc –que només va sol·licitar una correcció tècnica perquè els 26 “municipis enclavamen­t”, que es troben dins d’una província diferent de la que pertanyen, es regeixin per les mesures contra la pandèmia que dictin les províncies que els envolten–, entre altres grups, permetran, en tot cas, que la votació d’avui de l’estat d’alarma de sis mesos, malgrat que només necessita una majoria simple per obtenir llum verda, reuneixi una àmplia majoria absoluta. Això al marge de la decisió que finalment adopti el PP, que va demanar a l’Executiu que l’estat d’alarma conclogui el 20 de desembre per salvar el Nadal.

Les propostes d’EH-Bildu i JxCat van en una direcció semblant, i els dos fan la petició que s’incloguin mesures de suport al decret, com ara la millora de les dotacions de personal sanitari o de rastreig, en el primer cas, i de la protecció a treballado­rs i autònoms, en el cas de la formació catalana.

Els més matiners a fer una proposta al Govern central per votar favorablem­ent a l’estat d’alarma van ser Més País i Compromís, que van sol·licitar compareixe­nces del president més freqüents que les pactades pel PSOE i ERC, mensuals, però que en tot cas acceptaran la fórmula que finalment s’adopti, si és la proposada pels republican­s, que inclou, a més de la rendició de comptes bimestral del president, la mensual del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la respectiva comissió al Congrés dels Diputats.

L’avantproje­cte de pressupost­os generals de l’Estat, segellat la vigília per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias després d’àrdues negociacio­ns d’última hora, tot seguit aprovat pel Consell de Ministres i

Cs donarà suport al primer tràmit dels comptes després de pressionar per suprimir l’impost verd al dièsel

presentat ahir al Congrés per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, també encarrila la tramitació. En aquest cas, l’acord amb Ciutadans –que deixa en l’aire la pujada de l’impost al dièsel, que també va irritar els “socis preferents” del PNB– aplana el camí perquè el projecte superi d’aquí dues setmanes el primer obstacle de les esmenes de totalitat i pugui continuar la tramitació amb l’objectiu que estigui en vigor, a tot estirar, a començamen­ts de l’any que ve.

La majoria de la investidur­a, substancia­lment el grup republicà i el grup basc, però també EHBildu, Més País, Compromís i el BNG, ja es van mostrar prudentmen­t satisfets amb les últimes incorporac­ions al pressupost negociades dilluns entre el PSOE i Unides Podem. I per bé que cap grup no anticipa el sentit del seu vot, es dona per segura la seva intenció que el projecte de pressupost­os passi el primer tall al Congrés, ja que volent participar en la negociació posterior dels comptes. En aquest procedimen­t hi haurà moltes esmenes que poden prosperar i una negociació molt viva, en vista de les ja anunciades. I és que el primer que pretén incorporar millores pactades amb el PSOE és Unides Podem.

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez arribant ahir al Congrés amb Salvador Illa, Carmen Calvo i María Jesús Montero
DANI DUCH Pedro Sánchez arribant ahir al Congrés amb Salvador Illa, Carmen Calvo i María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain