La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ple del CGPJ evita fer una crítica expressa a la seva reforma

- CARLOTA GUINDAL

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va optar ahir per guardar la calma davant la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial que es va anunciar fa unes setmanes per part de PSOE i Unides Podem i que havia posat en peu de guerra pràcticame­nt tota la carrera judicial. Aquesta proposta dels dos partits que formen el Govern central havia estat una resposta a la decisió del PP de bloquejar la renovació dels vocals de l’òrgan que regula els jutges i que està prorrogat des de fa gairebé dos anys atesa la falta d’entesa dels dos principals partits polítics.

A l’estiu PSOE i PP van estar a punt de tancar un acord per renovar el Consell, però finalment la formació presidida per Pablo Casado va anunciar la ruptura de les negociacio­ns al·legant la posició d’Unides Podem respecte de la monarquia després de la sortida del rei Joan Carles a l’Aràbia Saudita. Arran d’aquella ruptura i davant un bloqueig sense data d’acabament, PSOE i Unides Podem van acordar proposar una reforma de la llei que regula el CGPJ i modificar la via per fer aquests nomenament­s. Actualment es necessiten tres cinquenes parts de les cambres per tirar endavant les designacio­ns, mentre que la intenció amb la reforma era poder aprovar-ho per majoria absoluta, cosa que a la pràctica facilitava l’elecció dels vocals sense el suport del PP.

L’anunci va crear malestar en la carrera judicial, les associacio­ns i fins i tot les institucio­ns europees, que van veure amb preocupaci­ó un possible debilitame­nt de la independèn­cia judicial. Per això, set vocals del Consell van reclamar al president, Carlos Lesmes, que convoqués un ple extraordin­ari per expressar una enèrgica repulsa a la reforma. Tot i això, la situació es va veure modificada després que el president del Govern central, Pedro Sánchez, anunciés la paralitzac­ió de la reforma i allargués la mà a Casado per intentar per última vegada l’anhelada renovació.

Davant aquest fet ahir el Consell va celebrar el ple, però va evitar fer una manifestac­ió expressa en contra de la reforma en espera de nous esdevenime­nts. El que sí que va fer és reclamar altre cop una urgent renovació. També va aprofitar per mostrar preocupaci­ó “perquè qualsevol reforma que es dugui a terme de la llei orgànica sigui exquisidam­ent conforme amb la

Constituci­ó i amb el dret de la Unió Europea”. Així, el ple del CGPJ va anunciar que, en compliment de la seva funció de garant de la independèn­cia de jutges i tribunals, “es mantindrà atent a l’evolució dels esdevenime­nts per expressar la seva opinió fundada en cas que entengui que qualsevol iniciativa que es reprengui o que es plantegi per a la reforma pugui ser contrària a la Constituci­ó o als valors fonamental­s en què se sustenta la Unió Europea”.

L’òrgan dels jutges, “atent” per si es reactiva una “iniciativa contrària a la Constituci­ó”

 ?? CGPJ / EP ?? Carlos Lesmes
CGPJ / EP Carlos Lesmes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain