La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado s’abstindrà avui en el nou estat d’alarma

El PP portarà a la Comissió de Venècia la “falta de control”

- CARMEN DEL RIEGO

El PP s’abstindrà avui en la votació de la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig, malgrat que està en contra tant de la durada de les mesures excepciona­ls com del fet que Pedro Sánchez vulgui “evitar el control parlamenta­ri” o comparèixe­r només cada dos mesos, segons van informar fonts del partit.

Els populars justifique­n aquesta abstenció adduint que “el PP no es pot oposar a un marc d’actuació urgent contra la pandèmia després de mesos d’abandó per part del Govern, però no pot donar suport a la falta de control parlamenta­ri i judicial durant sis mesos, com proposa Sánchez, ni al dany econòmic i psicològic per als espanyols”.

I davant aquesta “falta de control” durant mig any que, a parer dels populars, és una nova mostra de l’atac a la separació de poders, el PP recorrerà a la Comissió de Venècia del Consell d’Europa per sol·licitar a les institucio­ns continenta­ls “que garanteixi­n la separació de poders que no respecta el Govern de Sánchez”.

La decisió del PP, en el nom de la qual intervindr­à en el debat la portaveu del grup popular, Cuca

Gamarra, i no Pablo Casado perquè Sánchez no parlarà, suposa que només Vox s’oposarà a l’estat d’alarma que avui portarà el Govern central al Congrés.

L’abstenció del PP es va decidir ahir a la nit, després d’haver intentat pactar amb altres grups un estat d’alarma més curt i amb control parlamenta­ri a Sánchez. Amb tot, el PSOE s’hi va anticipar i va acceptar la fórmula plantejada per ERC d’un estat d’alarma de mig any a canvi que sigui Sánchez, i no el ministre de Sanitat, qui comparegui, i que ho faci cada dos mesos.

El PP va mantenir contactes amb diversos partits, entre els quals alguns dels que donen suport al Govern de Sánchez. El fet que totes les formacions exigissin un control parlamenta­ri, a més de semblar-los d’una durada excessiva, va animar el partit de Casado a fer una prospecció entre els altres grups per si hi havia possibilit­at de formar una majoria alternativ­a.

El grup popular no només es va dirigir a Cs, Vox, UPN i Fòrum Astúries, amb qui coincideix habitualme­nt, sinó que també va explorar la possibilit­at d’acord amb ERC, JxCat o el PNB. Dels contactes només se’n va excloure Bildu. Però tot es va ensorrar quan Esquerra i Més País van aconseguir que Sánchez acceptés la seva posició. Aleshores el PP va presentar propostes de resolucion­s amb les seves condicions: un estat d’alarma fins al 20 de desembre, per salvar la campanya de Nadal, que hi hagués control quinzenal i que durant aquest temps es modifiqués la llei de Salut Pública del 1986 per restringir la mobilitat sense recórrer a l’alarma.

 ?? E. PARRA. POOL / EP ?? El president del PP, Pablo Casado, ahir durant la seva intervenci­ó en la sessió de control a l’Executiu
E. PARRA. POOL / EP El president del PP, Pablo Casado, ahir durant la seva intervenci­ó en la sessió de control a l’Executiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain