La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les detencions d’ahir

-

La policia judicial de la Guàrdia Civil va executar ahir una operació contra un entramat empresaria­l afí a l’independen­tisme que, presumptam­ent, estaria finançant de manera il·legal l’estada de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica). En el transcurs de l’operació van ser detinguts, entre d’altres, David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler, veterans activistes independen­tistes que el 2017, en vigílies de la fallida declaració unilateral d’independèn­cia i del referèndum de l’1-O, van formar part d’un Estat Major a l’ombra. És a dir, un reduït grup de persones amb notable influència política (però aleshores sense càrrecs de representa­ció popular), que en aquells dies crucials van orientar i van aconsellar el llavors president Puigdemont. Tots ells han estat investigat­s pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, en una causa separada d’altres diligèncie­s prèvies, instruïdes per presumptes delictes de malversaci­ó de cabals públics, blanqueig i tràfic d’influèncie­s. L’historiado­r Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Puigdemont, va ser un altre dels detinguts ahir (i després posat en llibertat amb càrrecs), en una operació en la qual la Guàrdia Civil va buscar una trentena de persones, va detenir-ne un total de 21 i va practicar diversos escorcolls.

L’operatiu d’ahir s’inscriu, com apuntàvem, en una peça separada i secreta del sumari instruït anteriorme­nt relatiu a la concessió de subvencion­s públiques procedents de la Diputació de Barcelona a diverses institucio­ns i fundacions vinculades a forces independen­tistes. Estirant el fil d’aquesta investigac­ió es van trobar contractes públics i subvencion­s dels quals s’haurien beneficiat alguns dels detinguts, en àmbits com la sanitat o l’urbanisme, seguint procedimen­ts no sempre regulars. Va ser precisamen­t una petició de Puigdemont, el juny de l’any passat, sol·licitant 100.000 euros amb què sufragar les seves elevades despeses de representa­ció la que va posar els investigad­ors sobre la pista que va desembocar en l’operatiu d’ahir.

L’independen­tisme va reaccionar després d’aquestes últimes detencions assenyalan­t que ens trobem davant un nou episodi de repressió estatal. No va faltar qui va assegurar que l’únic delicte dels arrestats era la seva condició sobiranist­a, i que era per ella i no per les seves accions que eren perseguits. Per desgràcia, en els darrers temps hem assistit a instruccio­ns judicials contra l’independen­tisme que van arrencar amb greus acusacions i van acabar en poca cosa o no res. I això va fer un exigu servei a la justícia. (Sorprenen als papers judicials revelats ahir –el mateix dia que la Fiscalia renunciava a recórrer l’absolució del major Trapero– al·lusions a una hipotètica vinculació de l’independen­tisme amb tropes russes). També hem assistit no fa gaire a vulneracio­ns de la llei comeses per independen­tistes.

Han passat vuit anys des que el president Artur Mas va abraçar la causa independen­tista després de veure rebutjada a Madrid la demanda de pacte fiscal. Des d’aleshores hem assistit a diversos episodis que han estimulat, fins avui vanament, les il·lusions independen­tistes, també la frustració, i han polaritzat Catalunya.

Així doncs, és obligat exigir el màxim rigor a les instàncies judicials que instrueixe­n causes amb tanta càrrega política. No és només la sentència d’un determinat cas el que està en joc. També depenen d’aquest rigor el prestigi de la justícia, la convivènci­a social i la reconducci­ó d’un conflicte polític que dessagna el país. I, si fos el cas, cal demanar també comptes als qui van obrar incorrecta­ment, per més que ho fessin guiats pels seus ideals. Perquè per sobre d’uns i altres hi ha els interessos dels ciutadans. Entre ells, una justícia lliure de sospita i una transparèn­cia que permeti conèixer al detall la gestió dels diners públics, fins al darrer euro. No hi ha cap causa política amb futur que pugui defensar el contrari.

Cal exigir rigor en les instruccio­ns judicials i transparèn­cia en la gestió

dels fons públics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain