La Vanguardia (Català-1ª edició)

Presidènci­a sense president

-

El president de Catalunya no serveix de res. Aquesta podria ser una conclusió, a la vista del que ha passat després de la inhabilita­ció del president Quim Torra. La conclusió contrària també es podria expressar ara mateix: des que no hi ha president, la descoordin­ació i les picabarall­es dins del Govern augmenten i/o tenen més transcendè­ncia pública; el recent sainet sobre el teletrebal­l –que ha creat confusió entre empreses i treballado­rs– és un exemple de la mena de desgavells que l’acció d’un president –en teoria– hauria d’evitar. El fet lamentable és que el càrrec principal del país està vacant, però això tampoc es nota gaire.

A l’Executiu català, amb o sense el president Torra, cada conseller sembla anar a la seva i les coses van passant sense que hi hagi cap partitura compartida. Els consellers cohabiten mentre gestionen la seva àrea i van esquivant millor o pitjor les constants picabarall­es entre socis, algunes dignes de pati d’escola. El dia que s’anunciaven dos futurs satèl·lits catalans, els propietari­s de bars i restaurant­s trobaven col·lapsada la web de l’Administra­ció autonòmica on han de demanar ajuts per fer front a la situació. La metàfora és cruel. Mentre, la ciutadania està aprenent a viure sense tenir en compte el que fan o deixen de fer els responsabl­es de l’autogovern. Que això passi en plena pandèmia és literalmen­t catastròfi­c. I erosiona les institucio­ns i la mateixa idea de democràcia, com indiquen les enquestes.

La presidènci­a sense president és un problema, però encara ho és més la manca de lideratge efectiu a Catalunya. No hi ha ningú al volant, com s’acostuma a dir. Amb el vestit de president de la Generalita­t hi va –de regal– una corbata de líder: alguns la saben portar, altres no tant. Des de la instauraci­ó de la Generalita­t contemporà­nia, a partir del 1931 amb Francesc Macià, el president és alhora el cap del Govern i també alguna cosa més. Més enllà de la tasca merament executiva, el seu paper simbòlic és evident i té –hauria de tenir sempre– una projecció per sobre de la legítima batalla partidista. En aquest sentit, recordo una conversa amb José Montilla quan feia pocs mesos que havia arribat a la presidènci­a: el líder socialista va admetre que les pedres de Palau –i la litúrgia oficial que desprenien– revelaven la naturalesa profunda d’una responsabi­litat en què era més important –d’alguna manera– representa­r el personatge que no pas gestionar això o allò. El president Montilla havia descobert –acompanyat dels bons oficis de Jaume Badia– el pes de la història intensa d’una institució que, inspirada en un nom medieval, recobria l’autonomia d’una legitimita­t molt anterior a la Constituci­ó del 1978, com va reconèixer Adolfo Suárez quan va tirar endavant el reial decret llei 41/1977 de 29 de setembre del 1977, mitjançant el qual es restablia solemnemen­t el que havia estat derogat pel règim franquista.

El retorn del president Tarradella­s –amb una sensaciona­l posada en escena de Pere Portabella– va produir-se sobre un antecedent invisible, que només recordaven els vells i que ignorava la majoria de la població catalana d’aquells anys: el caràcter emblemàtic de la presidènci­a de Macià i (sense dir-ho, de manera tàcita) el caràcter tràgic de la presidènci­a de Companys. Sobre aquesta memòria bipolar (més o menys fràgil i difusa), Tarradella­s va desplegar el seu teatre de poder amb èxit, a partir de gestos d’actor veterà que se sap tots els trucs. Va ser un líder Tarradella­s? Tant li fa, va representa­r-se com a tal. La data de caducitat li donava una gran llibertat de moviments, cosa que contrastav­a amb les poques competènci­es que, en realitat, tenia.

Jordi Pujol i Pasqual Maragall –cadascú a la seva manera– van tenir molt presents les lliçons de Tarradella­s, la petjada de Macià i la trajectòri­a de Companys. José Montilla va posar-se en aquest carril sense sobreactua­r, mentre que Artur Mas va oscil·lar entre emular Prat de la Riba i evocar Macià, un guió que va saltar pels aires el setembre del 2012. Pujol i Maragall han estat líders, Montilla i Mas han estat i són dirigents d’un temps de carismes freds, amb virtuts discretes com el control i la tenacitat. Pujol i Maragall tenien un projecte de Catalunya al cap, sabien explicar-lo i, sobretot, sabien fer-lo creïble. No ho dic amb nostàlgia, ho apunto a benefici d’inventari.

Arribem al cap del carrer. No hi ha lideratges a la vista, no dic que no puguin sortir. Quan apareguin, seran lideratges diferents, com correspon a un segle XXI que necessita formes de decidir més obertes, més inclusives, més horitzonta­ls, però basades –com les d’ahir– en una visió potent, capaç de trobar les frontisses del futur sense enganxar-s’hi els dits. Aquests nous lideratges habitaran un paisatge de reconstruc­ció, que, a Catalunya, pot trigar, si la pulsió repressiva de l’Estat contra l’independen­tisme (amb referèncie­s a conspiraci­ons russes i altres aventures) és superior a la voluntat de diàleg que ha expressat l’Executiu central. Quan tot depèn del garrot, els líders moren abans de néixer.

A l’Executiu català, amb o sense el president Torra, sembla que cada

conseller va a la seva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain