La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap a la tempesta perfecta ?

- Borja de Riquer i Permanyer

Qui ens havia de dir fa uns pocs anys que la crisi més greu que afectaria la nostra societat no la provocaria ni una guerra, ni un daltabaix financer, sinó una pandèmia? Els efectes de la Covid han estat tan ràpids i profunds que bona part dels referents culturals, de les relacions socials i laborals i també dels valors ètics que havíem assumit comencen a trontollar. A Espanya, la crisi adquireix una especial gravetat a causa de les ineficiènc­ies del model econòmic, centralitz­at i depredador, i de la gran vulnerabil­itat derivada de l’excessiva dependènci­a del turisme. El cas espanyol pot esdevenir la tempesta perfecta ja que a més de ser avui el país de la Unió Europea més afectat per la pandèmia, per la crisi econòmica i el que fa una menor despesa pública per enfrontar-les també presenta un deterioram­ent preocupant del seu sistema democràtic i una polaritzac­ió política com mai s’havia donat des de la mort del general Franco.

No sembla difícil explicar com s’ha arribat a l’actual crisi política, i en canvi és força més complex plantejar-ne les possibles sortides. Hi ha un fet evident: el Partit Popular, que no va pair la moció de censura contra Rajoy, insisteix a crear un clima d’inestabili­tat política amb la creença que això l’acabarà benefician­t. I en aquest combat tot serveix per atacar el Govern de coalició presidit per Sánchez, com ho mostra que la mateixa lluita contra la Covid s’hagi convertit en una arma de combat, un fet insòlit a l’Europa democràtic­a on imperen amplis consensos en aquesta qüestió. La radicalitz­ació dels populars està motivada en gran part per la presència de Vox, avui la formació d’ultradreta més potent del sud d’Europa. Que un partit filofranqu­ista, antieurope­ista i reaccionar­i condicioni l’actuació del conjunt de la dreta és tot un símptoma de la confusió existent dins d’aquest espai. Malgrat l’episodi de distanciam­ent del PP de Vox, amb motiu de la recent moció de censura, les tres dretes continuen unides amb pactes de govern de caràcter involucion­ista a diverses comunitats autònomes i ajuntament­s i no dubten a actuar com un front unit a l’hora d’oposar-se a la majoria de les propostes del Govern PSOE-Podem. Junt amb el bloqueig a la renovació de Consell General del Poder Judicial, la dreta persisteix a treure rèdits de la judicialit­zació de la política i entorpeix la possible solució del plet català oposant-se a qualsevol mesura conciliado­ra (indult, reforma de la sedició o amnistia) i condemnant amb vehemència els intents negociador­s. I també s’oposa a qualsevol reforma de la Constituci­ó quan avui bona part dels especialis­tes coincideix­en a diagnostic­ar la inadaptaci­ó de la Carta Magna a la realitat actual, com mostra la mateixa qüestió territoria­l.

Si a tots aquests fets hi afegim l’emergència de brots autoritari­s, que deterioren l’exercici de les llibertats, la divulgació constant de casos de corrupció política i d’actuacions delictives realitzade­s des de les claveguere­s de l’Estat, i el descrèdit creixent de la monarquia, és fàcil arribar a la considerac­ió que ens trobem en una situació realment crítica.

És preocupant comprovar que aquest clima de crispació i de polaritzac­ió política compta amb la complicita­t d’una part dels mitjans de comunicaci­ó (premsa, ràdio, televisió, xarxes, etcètera) sobretot de la capital d’Espanya. Els principals creadors de l’ambient d’intransigè­ncia i de la imatge que el país està dividit i crispat no són solament alguns polítics, sinó també aquells mitjans que dia rere dia exageren la dimensió dels conflictes, desqualifi­quen els governants i pretenen marcar l’agenda política. Quan llegeixo alguns articles publicats als diaris de Madrid i els contrasto amb els de Barcelona, em recorden el que va passar la primavera del 1936, quan una part de la premsa madrilenya incitava a la polaritzac­ió política i exagerava les tensions per tal de justificar la solució que ja preparaven alguns militars. Si bé la situació actual és ben diferent, la irresponsa­bilitat política dels qui des dels mitjans atien l’enfrontame­nt i deslegitim­en el Govern no deixa de ser similar.

Tal vegada hi haurà lectors que considerar­an aquest article massa catastrofi­sta. Recordeu el que deien fa tan sols uns dies sobre la situació política i econòmica espanyola prestigios­os diaris estrangers. O mireu el que passa avui a Portugal, a Itàlia, a França o a la mateixa Grècia, i digueu-me si els seus problemes són tan greus. No podem afrontar la primera gran crisi de la societat de la globalitza­ció, una pandèmia massiva i el previsible col·lapse del model econòmic, amb un sistema constituci­onal erosionat, una democràcia de baixa qualitat, un Govern feble i amb una oposició irresponsa­ble.

La situació és avui tan greu que obliga a adoptar polítiques públiques molt valentes que haurien de comptar amb un ampli suport polític i social. Però si persisteix aquest ambient de malfiança política només es podran prendre mesures superficia­ls i improvisad­es per anar tirant i no ens en sortirem. Els ciutadans no podem restar impassible­s davant uns polítics tan forassenya­ts que semblen voler provocar la tempesta perfecta creient que no enfonsarà el vaixell.

La crisi de la Covid té una especial gravetat a Espanya a causa del model econòmic

i la polaritzac­ió política

 ?? EP ??
EP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain